Siirry pääsisältöön

Tutustuminen Sirpa Kähkösen tuotantoon


Sirpa Kähkönen
Graniittimies (2014) & Mustat morsiamet (1998)

Näin kevään tullen on taas vallannut into lukea historiallisia romaaneja. Etsiskelin yhteen projektiin kirjoja, jotka kertoisivat 1900-luvun alun elämästä Suomessa naisnäkökulmasta aina sotiin saakka. Sirpa Kähkönen on yksi kirjailijoista, jotka ovat tästä ajasta kirjoittaneet. Luettavaksi valikoitui Graniittimies ja Mustat morsiamet. Graniittimies muistutti omalla tavalla juoneltaa Antti Tuurin Ikitietä, koska myös tässä kirjassa suomalaiset asuvat Neuvostoliitossa ja ovat mukana rakentamassa kommunistista unelmaa. Myös Mustat lesket sivusivat kommunismia Suomen näkökulmasta. Kommunismi on toki tärkeä ja olennainen aihe, kun Suomen historiaa käsitellään. Siksi myös nämä kirjat voidaan nähdä eräänlaisena historian oppituntina.

Graniittimies

Ilja ja Klara ovat saapuneet Suomesta Neuvostoliittoon rakentamaan uutta yhteiskuntaa. Suomi on jätetty taakse ja uusi kotimaa on saavutettu hiihtämällä läpi tuulen ja tuiskun. Nimet ovat vaihtuneet ja samoin äidinkieli. Intoa riittää ja tehtävää myös. Klara ja Ilja myös tutustuvat muihin kotimaansa jättäneisiin suomalaisiin. Jelena on yksi näistä henkilöistä ja hänestä tulee Klaralle tärkeä ystävä monella tavalla. Vaikka Neuvostoliiton pitäisi olla tasa-arvon valtakunta, ruokaa ja apua ei riitä kaikille. Klara käy väsymätöntä työtä katulapsien hyväksi, mutta mitkään ponnistelut eivät näytä riittävän. Toisaalta ravintoa ja länsimaisia tuotteita riittää niille, joilla jotka liikkuvat oikeissa piireissä. Myös kaupungissa liikkuva sirkus tuo hupia elämään ja sieltä löytyy myös uusia tuttavuuksia. Kun valta vaihtuu, elämä muuttuu vaikeaksi. Enää ei luoteta Suomesta tulleisiin henkilöihin tai keneenkään muuhunkaan. Ihmisiä alkaa kadota.

Musta morsiamet

Anna on nuori maalaistyttö, joka saapuu Kuopioon tohtorin taloon aputytöksi.  Kaikki sujuu mukavasti, kunnes Anna tapaa Lassin ja rakastuu tähän ja pian pari on naimisissa. Vähitellen paljastuu, että Lassi ei ole kertonut itsestään aivan kaikkea. Punaisen aatteen kannattaminen vie Lassin vaikeuksiin ja pian hän istuu vankilassa vuosien vankeustuomiota. Anna yrittää sopeutua tilanteeseen parhaansa mukaan ja sailyttää välit myös appivanhempiinsa. Yhteiskunta ei kuitenkaan aina suhtaudu väärän aatteen kannattajien vaimoihin suopeasti ja sen Anna saa karvaasti kokea. Lopulta Anna saa myös rakennettua omaa elämäänsä, kunnes kohtalo puuttuu taas peliin. 

Sirpa Kähkösen kieli on omaan luokkansa. Se on kuvailevaa ja maalailevaa ja se kiinnittää positiivisesti huomiota kirjoja lukiessa. Mustissa Morsiamissa lukemista haittasi voimakas murresanojen käyttö vuoropuheluissa, mutta toisaalta se toi autouden tuntua tilanteisiin. Kähkönen kuvaa varsinkin Mustissa Morsiamissa naisen asemaa tuona ajanjaksona ja siihen liittyviä haasteita. Toisaalta monet ongelmat ovat edelleen tunnistettavissa myös nykyaikana. Välillä kirjoja lukiessa ärsytti naisten asenne ja ajatusmaailma, mutta tuohon aikaan maailma on ollut erilainen. 

Kirjat eivät kuitenkaan ole kovin kevyttä luettavaa. Aiheet ovat vakavia ja konteksti voimakkaan historiallinen. Nämä ovat kuitenkin hyviä kirjoja, mikäli haluaa tutustua tavallisen naisen elämään lähihistoriassa.



Kommentit

Luin Graniittimiehen tuossa taannoin ja se oli kyllä taidokas teos, mutta koin sen myös aiheestaan johtuen aika ahdistavaksi. Jopa niin, että laitoin kirjan kiertoon heti kun olin saanut sen luettua. En halunnut sen "katselevan" minua kirjahyllystä.
Paula sanoi…
Minäkin olen lukenut Sirpa Kähköseltä juuri nuo kaksi romaania. Pidin kummastakin, ja ajatuksissa on lukea koko Kuopio-sarja.
Merja sanoi…
Aihe ei todellakaan ollut iloisimmasta päästä :(
Merja sanoi…
Itselläkin heräsi mielenkiinto myös kirjailijan muihin teoksiin näiden myötä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur