Siirry pääsisältöön

Kotileikki


Natalia Kallio

Kotileikki (2022)

Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla.

Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suuri ja Onnille ja hänen perheelleen on sula mahdottomuus esitellä omia sukulaisia. Toisaalta vaikka rahaa olisi, se ei takaa onnellista elämää.

Suomessa kukaan ei ole samalla tavalla köyhä kuin muualla maailmassa ja osattomuus ja köyhyys näyttäytyvät eri tavalla. Vierekkäisillä asuinalueilla saatetaan elää aivan erilaisia elämää materian ja mahdollisuuksien suhteen. Jokainen pääsee peruskouluun, mutta esimerkiksi lukioon jatkaminen ei ole itsestään selvyys. Lisäksi köyhyys luo kuilun muiden ihmisten kanssa, kun maailmat eivät kohtaa ja yhteisiä keskustelun aiheita ei ole. Myös Rebekka joutuu peittelemään taustaansa ja suorastaan valehtelemaan ihmisille itsestään. Monet asiat ovat keskiluokalle itsestään selvyyksiä, mutta Rebekalle kaikki on uutta.

Nykyään materia on valitettavan suuressa osassa monen nuoren elämässä ja mikäli ei omista samoja asioita kuin muut, jää helposti ulkopuoliseksi. Samassa tilanteessa elävät alkavat elää omassa kuplassaan, josta voi olla hankala päästä pois. Varattomuus saattaa myös altistaa kiusaamiselle ja suhteisiin, jossa ollaan toiseen ikäänkuin alisteisessa asemassa rahattomuuden vuoksi. 

Kirjan kuvaukset olivat karuja, mutta löysin myös paljon positiivia asioita Rebekan elämästä. Hänellä on läheinen ystävä ja serkku Paloma, johon Rebekka pystyy  tukeutumaan hädän hetkellä. Mummi tuntuu välittävän tytöistä ja antaa heille edes jonkinlaista turvaa. Lisäksi kirjassa väreili koko ajan toivo paremmasta. Mukavaa oli myös, että Rebekka onnistui valmistumaan kaikesta huolimatta ylioppilaaksi. 

Kirja käsitteli mielestäni tärkeää aihetta ja suotavaa olisi miettiä miten yhdenvertaisuutta esimerkiksi nuorten harrastuksissa voitaisin tukea. Ymmärtääkseni monet lasten harrastukset ovat nykyään kalliita ja aiheuttavat harmaita hiuksia jo keskiluokallekin. Nuoria ei saisi päästää eriarvoistumaan ja jokaisella pitäisi saada tunne siitä, että hän pystyy osallistumaan yhteiskunnan toimitaan tasavertaisena jäsenenä. Kirja herätti itsessä monia ajatuksia ja myös muistoja omasta lapsuudesta. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta