Hiro Arikawa
Matkakissan muistelmat (2019)

Ensimmäiseksi huomioni kiinni tämän kirjan kansi, joka on yksinkertaisuudessaan todella kaunis. Harvoin kirjan kantta tulee ihailtua niin pitkään kuin tätä. Olen joskus miettinyt kuinka paljon kirjan kansi vaikuttaa kirjojen valintaan. Toki esimerkiksi värikäs ja näyttävä kansi saa tarttumaan kirjaan helpommin kuin tylsä massaan hukkuva kansi. Toisaalta kansikuva on lukukokemuksen kannalta täysin yhdentekevä (tai niin ainakin voisi kuvitella).

Kirjan juoni on yksinkertainen. Kirjan ihmispäähenkilö Satoru alkaa tehdä tuttavuutta Nana nimisen kulkukissan kanssa ja lopulta ottaa tämän asumaan luokseen. Tai ehkä on sopivampaa sanoa, että Nana valitsee asua Satorun luona. Kissan villiä puolta kun ei voi koskaan sivuuttaa. Eräänä päivänä Satoru tulee tulokseen ettei hän voi enää pitää Nanaa ja lähtee matkalle ympäri Japania entisten luokkatovereiden ja ystäviensä luo etsiäkseen kissalle uuden kodin. Matkan aikana selviää millaista Satorun elämä on ollut ja miten rakkaus kissoihin on aina ollut mukana.

Kirjan jännä puoli on se, että tarinaa on kerrottu kissan näkökulmasta eli eläin on tässä kertoja. On vaikea sanoa miten onnistunut kuvaus se todella on, koska eläimen kokemusmaailmaa on mahdoton tietää. Kirjassa oli monia oletuksia millainen kissan suhtautumien ihmisiin on. En osannut missään vaiheessa päättää onko tämä siis onnistunut valinta kirjoittajalta vai ei. 

Japani ympäristönä ja kulttuuri toi oman mausteensa lukukokemukseen. Olen joskus vuosia sitten käynyt Japanissa ja kulttuuriin oli ilman paikallista opasta lähes mahdoton päästä sisään. Kirjojen avulla kulttuuriin pystyy tutustumaan ikään kuin sisältäpäin.

Tarina oli surullinen ja itkin lopulta kirjan loppupuolella. Toisaalta se on myös mukava kuvaus ystävyydestä ja ystävien merkityksellisistä hetkistä. Mietin myös kirjaa lukiessa millaista olisi todellisuudessa matkustaa kissan kanssa. Varmaan matkustamiseen ainakin tulisi oma vireensä, kun pitäisi etsiä lemmikkiystävälliset majoitukset ja huomioida lemmikin tarpeet. Toki kaikki kissat ja eläimet eivät pidä matkustamisesta.

Suosittelen kirjaa ainakin kissojen ystäville. Kirja oli myös helppolukuinen ja lauseet olivat monin paikoin yksinkertaisia. Itse pidin myös tästä tyylistä.

Kommentit