Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling

Harry Potter ja Viisasten kivi (1997)

Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö, joka niitä ei ole lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja. 

Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten kiusaamista, vanhempien menetystä tai epätasa-arvoa.

Kirja oli helppolukuinen ja sopi siis myös aikuiselle lukijalle. Mikäli olisin lukenut suomennetun version, jotkut suomennetut nimet ja paikat olisivat saattaneet häiritä enemmän ja tuoneet tunteen lastenkirjasta.  Itse pidin siitä, että kerronta oli kohtuullisen suoraviivaista ja tarina eteni joutuisasti. Uskoisin että nämä kirjat ovat aikoinaan edistäneet lasten lukuharrastusta, koska niihin on pystynyt tarttumaan kohtuullisen matalalla kynnyksellä. Muistelen myös että monet lukivat kirjan myös alkuperäiskielellä, joten kirjat ovat edistäneet myös kieltenopiskelua. Kirjoilla ollut myös muita vaikutuksia, koska mielestäni ne ovat tuoneet myös suomenkieleen omia sanoja. En tiedä puhuttaisiinko esimerkiksi ankeuttajista missään ilman näiden kirjojen vaikutusta. 

Ensimmäinen kirja oli vielä kohtuu viattoman oloinen. Olen katsonut muutaman Harry Potter elokuvan ja muistelen, että niissä tunnelma oli jo paljon synkempi. Luultavasti kirjoissa tapahtuu samoin ja hahmot alkavat kasvaa aikuiseksi. Kirjasarjan toinen osa on jo hankittu kirjastosta ja odotan innolla siihen tarttumista.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Klassikkohaaste: Sieppari ruispellossa

Eevan kolme tytärtä