Siilon saaga

Hugh Howey
Siilo,Siirros ja Kohtalo (Siilon saaga)
Spoilerivaroitus

En ole kovin paljon lukenut dystopia aiheisia kirjoja. En tiedä miksi, koska aihe sinällään on kiinnostava. Siilon saagakin tuli luettavaksi minulle oikeastaan sattumalta. Katselin kirjastossa palautettuja kirjoja ja tämä saagan ensimmäinen osa Siilo osui sattumalta silmiini. Siilo osottautui sen verran kiinnostavaksi, että myös loput kirjoista oli pakko lukea.

Saagan ensimmäisessä osassa kuvaillaan siilon elämää. Ihmiset elävät siilossa maan alla, koska ulkoilma on myrkyllistä. Siilon eri tasoissa on erilaisia toimintoja, kuten kasvien kasvatusta, sairaanhoitoa ja hallintoa ja jokainen ihminen toteuttaa omaa tehtäväänsä. Siilon eri tasoille kuljetaan portaita pitkin ja monet ihmiset elättävät itseään kantajina toimittamalla tavaraa eri tasoille. Ulkomaailmaa tarkkaillaan linssin läpi ja välillä linssi täytyy puhdistaa ulkoa käsin. Pelottavaan puhdistustoimenpiteeseen ei kukaan halua, koska kukaan ei palaa siltä reissulta. Ilma on myrkyllistä ja se tappaa suojapuvusta huolimatta. Siksi lähtökohtaisesti vain tuomitut rikolliset joutuvat puhdistustuomiolle.

Tarina saa alkunsa siitä, kun siilon Sheriffi Holston antautuu puhdistustuomiolle vapaaehtoisesti ja hänen tilalleen tulee valita seuraaja. Koneosaston Juliette vaikuttaa sopivalle ja hänet valitaankin tehtävään. Juliette kuitenkin esittää vääriä kysymyksiä ja myös hän joutuu puhdistustuomiolle. Ystäviensä avulla Juliette saa lisäaikaa ulkomaailmassa ja tekee vaeltaessaan hätkähdyttävän löydön. Hänen kotisiilonsa ei olekaan ainoa siilo maailmassa vaan niitä on enemmän. Juliette onnistuu pääsemään sisälle naapurisiiloon, mutta huomaa että siilossa on tapahtunut jotain pahaa. Melkein kaikki siilon asukkaat ovat kuolleet ja siilo on tuhottu. Yksi eloonjääneistä on mies nimeltä Solo ja hänkin vaikuttaa puolijärkiseltä elettyään yksin vuosikausia autiossa siilossa.

Toinen osa Siirros kuvailee sitä miten kaikki on saanut alkunsa. Donald Keene saa tehtäväkseen suunnitella salaperäinen rakennelman maan alle. Donald ei täysin ymmärrä mihin tarkoitukseen siilo rakennetaan ja monet rakennusratkaisut vaikuttavat hänestä järjettömiltä. Totuus kuitenkin selviää, kun maailmanloppu saa alkunsa. Donald huomaa pian elävänsä siilossa eikä hänen ole tarkoitus muistaa mitään edellisestä elämästään maan pinnalla.

Sarjan kolmannessa osassa nämä kaksi edellistä tarinaa nivotaan yhteen ja koko pelottava salaliitto paljastuu. Kolmannessa osassa myös paljastuu millainen maailma todellisuudessa on siilon ulkopuolella. Kirjojen kiinnostavuus perustui omalta osaltani siihen, miten Howey onnistui kuvaamaan siilon elämää. Ihmisten vaeltelu tasoilta toiselle portaita pitkin ja eri osastojen elämä tuntui lähes todelliselle. Pystyin kuvittelemaan ihmisiä työskentelemässä esimerkiksi viljelyksen parissa niillä resursseilla mitä heille annetaan. Kuvaukset koneosaston melusta ja liasta saivat minut lähes tuntemaan ne oikeasti. Myös kuvaukset Solon yksinäisistä vuosista Siilossa olivat hyvin todentuntuisia.

Toinen kiinnostava asia kirjoissa oli kuvaus siitä miten ihmisiä kontrolloidaan. Ihmiset elävät Siiloissa eri tasoilla ja erilaisilla ratkaisuilla heidän välinen kommunikaationsa pidetään vähäisenä. Myös Siirroksen kuvaukset nukutetuista ja lääkityistä ihmisistä olivat kiinnostavia. Erilaisilla ratkaisuilla ihmiset pidetään kiireisinä ja kykenemättöminä ajattelemaan, joten he eivät myöskään aiheuta ongelmia. Ja todellisuudessa vain muutamat ihmiset tietävät mitä todellisuudessa on tekeillä. Vaikka osa kirjan tapahtumista välillä tuntuivat tosi kaukaa haetulta, kirja ehkä sai ajattelemaan monia asioita. Millainen tulevaisuus meitä odottaa alati kehittyvässä maailmassa.

Mietin pitkään kenelle näitä voisi suositella ja tulin siihen tulokseen että oikeastaan kaikille. Kirjat ovat viihdyttäviä ja ne ovat helppo loikkaus dystopian maailmaan. Aikaa kirjojen lukeminen toki vie. Luettavia sivuja on noin 1500 kokonaisuudessaan.

Kommentit

Sanna sanoi…
Tämä on kyllä loistava sarja!

Kannattaa laittaa postauksen alkuun spoilerivaroitus, koska kuvailet kahden ensimmäisen kirjan juonta aika pitkälle. Saattaisi harmittaa jos en olisi lukenut kirjoja jo :)
Merja sanoi…
Kiitos vinkistä. Laitoin varoituksen alkuun :)