Eevan kolme tytärtä


Elif Shafak
Eevan kolme tytärtä (2016)
(Arvostelukappale)

Peri kasvaa Istanbulissa kahden tulen välissä. Hänen äitinsä on harras muslimi, mutta hänen isänsä kyseenalaistaa koko uskonnon. Peri ei tiedä mitä uskonnosta ja uskosta pitäisi ajatella ja hänellä ei ole mahdollisuutta keskustella asiasta kenenkään kanssa. Perin mieltä painaa myös mystinen näky usvalapsi, joka tuntuu ilmestyvän hänelle aina sopivaan aikaan. Peri on kuitenkin fiksu ja aikuistuttuaan hän pääsee opiskelemaan Oxfordiin. Siellä hän saa uuden mahdollisuuden pohtia suhdettaan Jumalaan. Kiistanalainen professori Azur järjestää seminaareja, johon myös Peri osallistuu. Hän saa myös uusia ystäviä eri tavalla ajattelevista opiskelutovereistaan.


Kirjan tarina alkaa nykypäivän Istanbulista, jossa nyt jo aikuinen Peri on lapsensa kanssa matkalla juhliin. Kirja rakentuukin nykypäivän ja menneisyyden tapahtumien ympärille, jotka vuorottelevat vuoroin kirjassa. Kirjassa oli mielestäni kolme eri teema, jotka olivat varsin kiinnostavia. Ensimmäinen niistä oli Turkki ja Turkin nykyinen epävakaa tilanne, jonka ympäriltä kirjassa käytiin paljon keskusteluja. Omat kokemukseni Turkista painottuvat lähinnä pieniin lomakyliin, jossa ei todellakaan pääse aidosti Turkin kulttuuriin tai poliittiseen tilanteeseen sisälle. Turkki ei myös ole paras paikka naiselle elää. Maa vaikuttaa kohtuullisen länsimaiselle, mutta todellisuus on, että siellä nainen ei voi käydä rauhassa esimerkiksi lenkillä.

Uskonto ja suhde Jumalaan ovat myös kirjan vallitsevia teemoja. Mikäli on kasvanut erilaisessa kulttuurissa ja myös keskenään hyvin eri tavalla ajattelevien ihmisten keskellä, voi olla haasteellista opiskella länsimaissa ja kohdata erilaisia ihmisiä. Peri onkin hyvin hämmentynyt. Perin tapaamat Iranilaistyttö Shiri on ateisti ja Mona on kiinnostunut politiikasta. Vaikka he ajattelevat asioista eri tavalla, ystävystyminen on silti mahdollista. Uskonnon osalta kirja ei sinänsä ota kantaa, mikä on oikein ja mikä väärin. Siinä lähinnä pohdiskeltiin uskontoa kiihkottomasti eri näkökulmista, mikä sinänsä oli virkistävää.

Kolmas mielenkiintoinen asia oli Perin ja professori Azurin välinen suhde. Odotin koko ajan, kehittyykö heidän välinen suhde minnekään ja millainen suhde loppujen lopuksi on. Azurin hahmo tuli mukaan kirjan tarinaan verrattaen myöhään ja minusta hänen hahmoaan olisi voinut vielä syventää.

Eevan kolme tytärtä ei ole kirja, joka päästää lukijansa helpolla. Tämä kuitenkin positiivisessa mielessä. Tarina voi aika ajoin tuntua raskaalle, mutta antaa myös lukijalleen paljon. Itse ainakin luin kirjan aika lailla yhdeltä istumalta. Kirja oli ainakin mukavaa sunnuntaipäivän viihdykettä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

Klassikkohaaste: Sieppari ruispellossa

Matkakissan muistelmat