Siirry pääsisältöön

Geishan muistelmat



Arthur Golden
Geishan muistelmat 

Chiyo asuu perheensä kanssa pienessä kalastajakylässä. Chiyonin äiti sairastuu vakavasti hänen ollessaan varhaisteini. Koska Chiyonin isä on iäkäs herää huoli, kuka huolehtii hänestä ja hänen siskostaan, jos molemmat vanhemmat menehtyvät. Pelastajaksi näyttää ilmaantuvan varakas herra Tanaka, joka lupaa huolehtia tytöistä. Chiyo haaveilee, että herra Tanaka adoptoisi hänet, mutta sen sijaan hänet myydään geishataloon. 

Elämä talossa on rankkaa. Hänen tulee palvella muita talon asukkaita ja toisaalta talossa asuva geisha Hatsumono ei pidä hänestä ja tekeekin Chiyonin elämästä entistä vaikeampaa. Pian Chiyo velkaantuu pahasti ja näyttää sille ettei hänestä loppujen lopuksi tulisi edes geishaa vaan hän jäisi taloon palvelijaksi. Chiyonilla on erikoiset harmaat silmät ja ne herättävät huomiota. Eräänä päivänä taloon ilmaantuu toisen geishatalon geisha Mameha, joka kiinnittää huomionsa Chiyoniin ja lupaa ottaa tämän siipiensä suojaan ja kouluttaa tästä menestyvän geishan. Pian Chiyo huomaa kulkevansa Mamehan mukana oppimassa ja viihdyttämässä miehiä. 

Omanlaisensa jännitteen tarinaan tuo Chiyonin tapaaminen puheenjohtajan kanssa. Puheenjohtaja on vaikutusvaltainen mies, joka lohduttaa Chiyonia hänen itkiessään kadulla omaa kohtaloaan. Miehen tapaamisesta Chiyo saa uutta voimaa ja hän ponnistelee tullakseen geishaksi ja toivoo salaa tapaavansa miehen uudelleen. Tämä tapahtuukin vuosia myöhemmin ja Chiyo viettää geishana toimiessaan paljon aikaa puheenjohtajan seurueessa.

Kirjaa lukiessa mietin, että oliko geishaksi päätyminen oikeasti hyvä vai huono asia Chiyonille. Mikäli häntä ei olisi myyty geishataloon hän olisi päätynyt orvoksi ja jäänyt asumaan pieneen kalastajakylään huonoihin elinoloihin. Geishana ollessaan hänestä tuli edes jollain tavalla menestynyt ja hän sai nähdä maailmaa. Toisaalta hintana on vapauden menetys ja toisen palvelijana toimiminen. Kuiten Chiyo kuvaa herra Tanakan ilmaantuminen kylään oli hänen sekä paras että pahin päivänsä. Toisaalta Mameha sanoo kirjassa sen mikä varmasti on totta. ”Me olemme geishoja, koska meillä ei ole muuta mahdollisuutta”.

Kirjassa oli myös luonnollisesti paljon japanilaisen kulttuurin kuvausta ja selitettiin hyvin yksityiskohtaisesti geishan kampauksia ja vaatetusta. Varmaan jonkun mielestä nämä voivat olla mielenkiintoisia, mutta itsellä nämä kohdat jäi aika lailla lukematta. Historiasta kiinnostuneena myös taustalla oleva sota ja sen kuvaus oli kiinnostavaa. Joka tapauksessa hyvä ja mielenkiintoinen kirja, jota voin kyllä suositella lämpimästi.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur