Siirry pääsisältöön

He eivät tiedä mitä tekevät


Jussi Valtonen
He eivät tiedä mitä tekevät (2014)

Tätä Finlandia palkittua kirjaa oli kehuttu paljon, joten otin se lukemistooni.Ensimmäinen vaikutelma kirjasta oli, että luultavasti sisällössä olisi karsimisen varaa. Kirja ei toki ollut samanlainen tiiliskivi kuin esimerkiksi Donna Tarttin Tikli, mutta aika paksu kuitenkin. Asiaahan kirjassa oli toki paljon, mutta kävi ilmi että ensivaikutelmani oli oikea. Sivumäärässä olisi ollut karsimisen varaa.

Kirjan tapahtumat alkavat Suomesta vuodesta 1994. Suomalainen Alina ja Yhdysvalloista kotoisin oleva Joe rakastuvat ja asettuvat asumaan Suomeen. Heille syntyy poika Samuel. Liitto ei kestä kuitenkaan pitkään Alinan mustasukkaisuuden ja Joen sopeutumisvaikeuksien vuoksi ja Joe palaa lyhyen avioliiton jälkeen Yhdysvaltoihin ja aloittaa uuden elämän. Lähtönsä jälkeen Joe ei enää tapaa poikaansa vaan luo uraa neurotieteen parissa. Samuelista kasvaa fiksu, mutta omaa paikkaansa etsivä nuorukainen. Eräänä päivänä vuosia myöhemmin Joe saa tietää, että Samuel on matkustanut Yhdysvaltoihin. Joe ei kuitenkaan ehdi miettiä asiaa pitkään, koska aktivistit alkavat vainota Joea ja hänen uutta perhettään. Joe on käyttänyt tutkimuksissaan koe-eläimiä ja tämä on saanut aktivistit hänen kimppuunsa. Kuka kuitenkin todellisuudessa on vainon takana? Tämä mysteeri kulkee mukana aina kirjan loppumetreille saakka.

Kirjan alkumetreiltä saakka kirjan päähenkilöt ärsyttivät minua. Varsinkin Alina sai hysteerisyydellään verenpaineen nousemaan. Joe taas ärsytti liiallisella urasuuntautuneisuudellaan ja ehdottomuudellaan. Toisaalta kirjassa kuvattiin varsin hyvin suomalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin eroja. Etenkin huomiot suomalaisesta kulttuurista saivat minut välillä naurahtamaan. Kirjaa lukiessa minua jotenkin kammotti se, että eläinkokeita tehtiin kissoilla. Kahden kissan omistajana se tuntui jotenkin ikävältä. Toisaalta tämäkin on ikävää todellisuutta.

Eläinkokeiden lisäksi kirjassa sivuttiin monia muita eettisiä ongelmia. Pari lähitulevaisuutta koskettavia ongelmia ovat varmasti yksityisyyden häviäminen ja kaiken kaupallistuminen. Erilaisten tuotteiden markkinoiminen saa yhä uudenlaisempia muotoja ja lopulta ihmisiltä voidaan viedä oma tahto. Kirjassa esiintyvä iAm laite oli suorastaan pelottava, mutta toisaalta todella siisti. Luultavasti olisin kokeilemassa moista laitetta melko innokkaasti muiden joukossa.

Luultavasti monen ongelman käsitteleminen kirjassa sai sen paisumaan. Toisaalta sitten kirjan loppui minusta jotenkin töksähtäen eli olisin odottanut ehkä jotain muuta tuollaisen sivumäärän jälkeen. Joka tapauksessa kirja oli siinä mielessä mielenkiintoinen kokemus, koska en oikein osaa sanoa pidinkö siitä vai en. Ainakin se antoi paljon ajattelemisen aihetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur