Mafian naiset


Lirio Abbate
Mafian naiset (2014)

Kapinointi on vaarallista ja se vaatii suuria ponnistuksia ja uhrauksia. Naisen on etäännyttävä isästään, äidistään, veljistään ja jopa omista lapsistaan.

Mafian naiset kertoo muutaman naisen tarinan, jotka ovat rikkoneet mafian kunniakoodia. Mikäli näin on käynyt, nainen voi pelastaa henkensä vain todistamalla mafiaa vastaan ja liittymällä todistajansuojeluun. Tämä kuitenkin edellyttää siteiden katkaisua perheeseen lopullisesti. Joillekin se on liikaa.

Naiset menevät nuorina naimisiin ja he ovat täysin miestensä omaisuutta. Miehelle on oltava uskollinen, jopa kuoleman jälkeen. Kouluja ei saa käydä ja nainen elää tiukasti rajoitettua elämää. Naiset eivät kuitenkaan välttämättä osaa edes kyseenalaistaa kohteluaan. Se kuuluu asiaan ja on aina kuulunut. Jopa äidit kääntyvät tyttäriään vastaan, mikäli tytär kapinoi miehiä vastaan. Kuulostaa pahalle, mutta ei liene tavatonta niin sanotuissa suljetuissa yhteisössä.

Mielenkiintoista kirjassa oli yleinen kuvaus miten mafia hallitsee katukuvaa. Mafialle maksetaan suojelurahaa, mutta toisaalta se tuo myös työpaikkoja alueelle. Yllättävintä ehkä oli miten mahtavat ja kalliit mafiahäät maksatetaan suoraan tavallisilla kansalaisilla. Mafiaperheet ”pyytävät” lahjoja, joiden antamisesta lahjanantaja ei voi kieltäytyä. Kirja kertoo esimerkin kuinka morsian ja hänen äitinsä menevät koruliikkeeseen ja valitsevat lahjan itselleen. Samalla kertaa annetaan hääkutsu ja kieltäytyminen on hyvin epäsuotavaa.

Kirjaa lukiessa minua häiritsi kertomusten rönsyily. Välillä tuntui, että kertomuksissa oli liian yksityiskohtaista kuvailua mafian sukulaisuussuhteista. Loppujen lopuksi olin jo sekaisin kuka oli kenen veli tai setä. Välillä taas ajassa ja paikassa poukkoiltiin liikaa. Ehkä se kuitenkin toimi jonkinlaisena tehokeinona. Kirja toi kuitenkin mielenkiintoisia näkökulmia moneen asiaan.

Kirjan naiset ovat rohkeita, mutta niin on myös kirjan kirjoittaja. Kirjailija on kirjoittanut vuosien ajan Italian suurimmista lahjus- ja mafiaskandaaleista. Silläkin on ollut hintansa, koska hän elää nykyään todistajansuojelussa. Pahaa vastaan taistelu vaatii aina veronsa.

(Arvotelukappale, kiitos kustantajalle)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

Klassikkohaaste: Sieppari ruispellossa

Eevan kolme tytärtä