Siirry pääsisältöön

Me, keisarinna



Laila Hirvisaari
Me, keisarinna (2013)


Me, keisarinna jatkaa Katariina Suuren fiktiivistä tarinaa siitä mihin Minä, Katariina kirja jäi. Katariinan puoliso Pietari kruunataan keisariksi, mutta hänen valtakautensa jää lyhyeksi. Katariina tekee vallankaappauksen kannattajiensa avulla. Hänet kruunataan keisarinnaksi ja hän aloittaa valtakuntansa vakauttamisen. Kaikki eivät tietenkään hyväksy Katariinaa uudeksi hallitsijaksi ja hän saa aluksi pelätä vallankaappausta.

Keisarinna muistelee elämäänsä ja hänen ystävänsä Leon tekee edelleen muistiinpanoja.Hänen hallitsijakauteensa liittyy monia ikäviä muistoja. Hänen vierailunsa syrjäytetyn hallitsijan Iivanan luona, joka on lapsesta saakka elänyt vankeudessa, oli ehkä kirjan järkyttävin tapahtuma. Keisarinnalle raskaita muistoja ovat myös Turkin sota ja hänen rakkaan kamarineitonsa Fannyn menehtyminen. Kitkaa Katariinan ja Leonin välille tuovat maaorjuuden hiljainen hyväksyminen ja hänen lukuisat lahjat ja virat lukuisille suosikeilleen.

Kirjaa lukiessa ärsyynnyin itsekin siitä miksi Katariina ei lopettanut Venäjällä maarorjuutta, vaikka hän kutsui itseään valistuneeksi hallitsijaksi. Tietysti hallitseminen ei ole helppoa, vaikka olisikin yksinvaltias. Hallitsija on kuitenkin loppujen lopuksi riippuvainen aateliston mielipiteistä ja näin isoon asiaan kajoaminen olisi saattanut aiheuttaa melkoisen kapinan keisarinnaa vastaan.

Tämäkin kirja tarjosi melkoisen kattavan historian katsauksen, vaikka itse tarina oli fiktiivinen. Toisaalta hallitsijakausi oli ehkä monella tapaa stabiilimpi kuin hänen suurruhtinatar aikansa. Siksi tämä kirja oli välillä hieman tylsääkin luettavaa ja joitain asioita olisi voinut kertoa tiivistetymmin. Pidin kuitenkin siitä miten kirjailija oli inhimillistänyt tätä hallitsijaa, joka monella tapaa oli myös hankala ja itserakas. Uskon että Katariina kuitenkin välitti alamaisistaan, mutta ei aina osannut puuttua asioihin tarpeeksi tarmokkaasti.

Yhteenvetona sanoisin, että tämä myös on lukemisen arvoinen kirja. Kirja ei ehkä yllä ykkösosan tasolle, mutta hyvin taidokkaasti kirjoitettu kirja kuitenkin. Kirja päättyi myös mielestäni hyvin mukavasti. Raskaan elämän elänyt keisarinna löysi ikään kuin rauhan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur