Siirry pääsisältöön

Parittajan matkassa


Iceberg Slim (Robert Beck)
Parittaja (1969)

Tällainen kirja oli oman kotikaupunkini kirjaston suosituslistalla. Kirja on entisen parittajan tarina siitä miten hänestä tuli parittaja ja siitä miten hän luopui tästä elämäntavasta. Aihe on kieltämättä hieman vastenmielinen, mutta omalla tavalla kiinnostava. Varsinkin minua kiinnostivat naisten motiivit lähteä parittajien matkaan vuosiksi. Aloitin siis kirjan lukemisen kohtuullisen suurella mielenkiinnolla.

Kirjassa kuvataan kirjoittajan Iceberg Slimin elämää jenkeissä aina 1920-luvulta 1960-luvulle. Kirja alkaa kirjoittajan lapsuusmuistoista. Hän joutuu naisten hyväksikäyttämäksi ja pettyy äitiinsä. Viha naisia kohtaan kasvaa vähitellen ja samalla hän tuntee alemmuutta valkoisia miehiä kohtaan. Iceberg Slim on kohtuullisen älykäs poika ja hänellä on mahdollisuus kouluttautua pitkälle, mutta hän ajautuu huonoon seuraan. Tie vie pian vankilaan ja siellä hän kuulee muiden vankien tarinoita siitä miten huoria hankitaan ja miten niillä tienataan rahaa. Ajatukset parittamisesta ja rahasta saavat Iceberg Slimin täysin valtaansa. Vapauduttuaan vankilasta, Icebeg Slim hankkii ensimmäisen huoransa ja aloittaa bisneksensä.

Iceberg Slim onnistuu bisneksessään ja onnistuu pyörittämään kohtuullisen menestyvää "tallia". Tallin tytöt hän pitää uskollisena valheilla, väkivalalla ja huumeilla. Hän tienaa paljon rahaa, mutta toisaalta kuluttaa sitä nopeasti erilaisiin huumeisiin. Elämäntyylillään hän hankkii kuitenkin paljon vihollisia. Kilpailevat parittajat haluavat ottaa haltuunsa bisneksen ja tallista lähteneet katkeroituneet huorat vannovat kostoa. Iceberg Slim käräytetään ja hän joutuu vankilaan. Hän kuitenkin karkaa vankilasta ja jatkaa bisnestään vielä kolmetoista vuotta. Epäonnekseen hän jää taas kiinni ja hän kokee karvaan herätyksen todelliseen maailmaan. Hän makaa likaisessa eristysellissä ilman rahaa ja ystäviä ja hänen äitinsä on kuolemassa. Hän päättää lopettaa huumeidenkäytön ja parittamisen ja aloittaa kunnollisen elämän.

Kirja kuvasi sivukaupalla huorien pahoinpitelyä ja huumeidenkäyttöä. Sisältö siis oli aika yksipuolista, mutta toisaalta antoi varmasti totuudenmukaisen kuvan millaista elämä tällä alalla on. Jäin siihen käsitykseen että kirjoittaja kuvaa tapahtumat kaunistelematta. Kirjaa lukiessa ymmärsin myös miksi naiset ajautuvat alalle. Kouluttamattomat ja huonolla palkalla työskentelevät tytöt on helppo huijata alalle lupailemalla suojelua, rahaa ja huumeita. Parittajat käyttävät kirjassa melkoisen säälimätöntä väkivaltaa tyttöjään kohtaan ja välillä tunsin sääliä näitä naisia kohtaan. Toisaalta ymmärrän myös kirjoittajan lähtökohdat ajatua alalle. Musta mies on varmasti saavuttanut tällä alalla enemmän rahaa ja kunnioitusta kuin millään muulla työllä tuon ajan maailmassa.

Mikäli tämä aihe kiinnostaa, niin tämä kirja kannattaa varmaan lukaista läpi. Mitään lukuelämystä tämä kirja ei tarjoa, mutta toisaalta sitä ei oikein tällaiselta kirjalta odotakaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur