Siirry pääsisältöön

Garpin maailmaa


John Irving
Garpin maailma (1978)

John Irvingin ensimmäinen kirja oli jostain syystä jäänyt minulta vielä kokonaan lukematta. Irvingilta on ilmestynyt suomeksi uusi kirja, joten ajattelin että tämä on pakko nyt joka tapauksessa lukea ennen sitä. Monet ovat sitä mieltä, että kirja on yksi Irvingin parhaista. Eli minulla oli melkoisen kovat odotukset kirjaa kohtaan ennen kuin aloin lukea sitä. 



Kirja alkaa omalaatuisen Jenny Fieldsin tarinalta. Hän on kotoisin rikkaasta perheestä, mutta haluaa elää vastoin perheensä odotuksia. Hän kouluttautuu sairaanhoitajaksi ja hankkiutuu raskaaksi arvelluttavalla keinolla. Jenny ei ole kiinnostunut miehistä ja elää kahdestaan poikansa T.S Garpin kanssa. Jenny pitää lukemisesta ja on kirjakaupan vakioasiakas. Hänen poikansa taas Garp painii ja pitää kirjoittamisesta.

Garpin valmistuttua koulusta, Jenny ja Garp matkustavat Wieniin. Siellä Jenny alkaa kirjoittaa omaa elämänkertaansa, mutta Garpin oma kirjoitustyö takkuaa. Hän ei kykene kirjoittamaan juuri muuta kuin kirjeitä rakastamalleen tytölle Helenille. Garp kahdehtii äitinsä kirjoitusvauhtia ja toivoo itse pystyvänsä samaan. Heidän palattua takaisin kotiin Garp menee Helenin kanssa naimisiin ja hänen äitinsä Jenny julkaisee elämänkertansa. Kaikkien yllätykseksi kirjasta tulee feministiliikkeessä suosittu ja Jennystä naisasian keulakuva. Jenny käyttääkin tulevat vuotensa kaikkien sorrettujen naisten hoivaamiseen apunaan sukupuolenvaihdoksen läpikäynyt Roberta.

Garp onnistuu olemaan keskinkertainen kirjailija ja julkaisee muutamia kirjoja.
Hänen kirjansa ovat kuitenkin sellaisia, jotka onnistuvat ärsyttämään ja järkyttämään ihmisiä Varsinkin niitä, jotka ovat hänen äitinsä faneja. Garp on hyvä isä ja kantaa paljon huolta jälkikasvunsa hyvinvoinnista. Toisaalta hän on toistuvasti uskoton vaimolleen, mutta kärsii itse myös kovasti Helenin salasuhteen paljasttua. Kova onni tuntuu muutenkin varjostavan perhettä ja kuolema seuraa heitä joka paikkaan.

Kirjassa on paljon erilaisia persoonia, jotka ovat jollain tavalla erilaisia kuin keskivertoihmiset. Kiinnostava hahmo on esimerkiksi Jennyn ystävä Roberta, joka on ollut joskus mies. Hän on nyt nainen, mutta toisaalta tietää millaista on olla mies. Myös Jenny ei halua elää elämäänsä kuin muut. Hän ei halua olla kenenkään vaimo ja omistaa elämänsä ihmisten hoivaamiseen. Oma ryhmänsä ovat myös kirjassa esiintyvät ellenjamesilaiset, jotka ovat halkaisseet kielensä vastalauseeksi nuoren tytön raiskaukselle. Kirja mielestäni käsitteli paljon erilaisuutta ja siihen kohdistuvaa epäluuloa. Tarina oli tuttuun tapaansa kiinnostava ja pieniin yksityiskohtiin keskittyen kirjoitettu. Toisaalta kirja oli jossain kohdissa surullinen ja miltei raaka. Varsinkin kohdat joissa oli naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, olivat välillä ahdistavaa luettavaa.

Mielestäni kirja oli hyvä, mutta ei kuitenkaan Irvingin paras. Itse pidän eniten Irvingin kirjoista Sirkuksen poika ja Viimeinen yö Twisted riverilla. Jossain vaiheessa pitäisi sitten lukea myös tämä Irvingin uusin, mutta ensin otan luettavaksi ihan toisenlaisia kirjoja.

Kommentit

Annami sanoi…
Minulla on tämä kirja omassa hyllyssä, vaikka en ole lukenut yhtään kirjaa Irvingiltä. Irvingiä on kuitenkin kehuttu niin paljon eikä kirja kovin paljon maksanut, joten uskalsin hankkia sen omaan hyllyyn odottamaan lukemista. Hyvin todennäköisesti Garpin maailmasta tulee siis ensimmäinen Irvingini jossakin vaiheessa. Toivoisin, että kesällä sen ehtisin lukea.
Merja sanoi…
Joo varmaan tämä Garpin maailma on yksi parhaimmista kirjoista tutustua Irvingin tuotantoon. Suosittelen lämpimästi tutustumaan :) Irvingin kirjat saattavat aluksi tuntua hieman pitkäveteisiltä, mutta tarina lähtee kehittymään vähitellen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur