Siirry pääsisältöön

Nuoren tytön ajatuksia vuosien takaa


Anne Frank Päiväkirja
Toimittaneet Otto H. Frank ja Mirjam Pressler (2008)

Kesällä vuonna 1942 Frankien perhe joutui piiloutumaan juutalaisvainoja vanhan liiketalon salaiseen siipeen. Perheen nuorin tytär Anne piti päiväkirjaa koko kaksivuotisen piileskelyn ajan. Piileskelijöiden jäätyä kiinni, perheen ystävä pelasti muistiinpanot ja toimitti ne sodan jälkeen Annen isälle. Annen isä Otto H. Frank halusi julkaista tyttärensä muistiinpanot kirjana ja näin kunnioittaa kuolleen tyttärensä toivetta.

Muistiinpanot alkavat ajasta, jolloin Anne elää vielä huoletonta ja onnellista elämää. Anne käy koulua ja hänellä on paljon kavereita ja ihailjoita. Juutalaisten vainoaminen on kuitenkin jo alkanut ja monia on jo kyyditty vankileireille. Tilanne kärjistyy nopeasti ja Frankien perhe päättää kadota. Eräänä iltana he pakkaavat tavaransa ja jättävät kotinsa ja asettuvat asumaan paikkaan, jota kirjassa kutsutaan nimellä salainen siipi. Frankien perheen lisäksi siivessa majailee muistakin juutalaisia. He ovat Van Pelsin perhe ja Fritz Pfeffer eli yhteensä piilopaikassa on kahdeksan henkilöä. Heidän suojelijansa toimittavat piilopaikkaan ruokaa ja muita tarvikeita. Salaisessa siivessä on tiukat säännöt joiden mukaan tulee liikkua ja toimia. Muutoin vaarana on paljastuminen liikehuoneiston työntekijöille tai naapurustolle.

Päiväkirja kuvaa pitkiä päiviä ja tylsyyttä ja pelkoa, jota ihmiset kokevat. Piileskelijät kuluttavat aikaa lukien, opiskellen tai tehden kotitöitä. Välillä heidän on istuttava hiljaa tuntikausia pilkkopimeässä huoneessa paljastumisen pelossa. Vapaampi liikkuminen on sallittua vain tiettyinä aikoina ja verhot on pidettävä tiukasti kiinni. Henkilökemiat menevät välillä ristiin, mutta muita ihmisiä ei pysty pakenemaan minnekään. On todella vaikea kuvitella miten tässä ympäristössä jaksaisi elää vuosikausia, mutta toisaalta näillä ihmisillä ei ole ollut vaihtoehtoja. Anne kuvaa kuinka ihmiset valittavat olojaan, mutta toisaalta se tuntuu hänestä epäoikeudenmukaiselta kun muut juutalaiset kuolevat keskitysleireillä. Anne kokee että hänen perheensä on monessa suhteessa onnekas ja tuntee siitä välillä syyllisyyttä. Piilopaikassa kuunnellaan myös paljon radiota ja seurataan sodan tapahtumia. Kaikki toivovat vaan kahta asiaa; saksalaisten häviötä ja sodan loppumista.

Päiväkirja kuvaa Annen kasvua lapsesta aikuiseksi poikkeuksellissa oloissa. Hänen suhteensa äitiin on vaikea ja hän käy normaaleita nuoren naisen pohdintoja elämästä. Anne kirjoittaa paljon tulevaisuudesta ja siitä mitä hän tekee sodan jälkeen. Annen toiveena on saada kirjoittaa ja saavuttaa elämässään jotain. Anne kirjoittaa myös paljon tunteistaan muita perheenjäseniä kohtaan ja kuvaa ihmisten välisiä suhteita heidän piilopaikassaan. Kirjan kauneinta antia on mielestäni Annen tunteet Van Pelsin perheen poikaa Peteriä kohtaan. Anne saa kokea kurjassa ympäristössä rakastumisen tai ainakin voimakkaan ihastumisen.

Mielestäni päiväkirja oli mielenkiintoinen. Se kuvasi ihmisten arkea toivottomissa olosuhteissa ja toisaalta sitä loputonta toivoa jota ihmiset jaksoivat ylläpitää paremmasta huomisesta. Anne halusi kovasti saavuttaa jotain elämänsä aikana ja mielestäni hän teki sen tämän kirjan välityksellä. Hänen päiväkirjastaan tuli yksi 1900-luvun luetuimmista kirjoista.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur