Siirry pääsisältöön

Sivuhenkilö



Saara Turunen
Sivuhenkilö (2018)

Sivuhenkilö on kirja, joka on puhutteli minua jollain tapaa henkilökohtaisesti. Kirja kertoo naiskirjailijasta, jonka nimeä kirjassa ei koskaan mainita. Hän asuu pienessä kodissaan Helsingissä ja on juuri saanut valmiiksi kirjansa. Päähenkilö odottaa kirjaltaan suuria ja toivoo, että suuri yleisö vastaanottaisi kirjan hyvin. Toisaalta hän tuntee suurta epävarmuutta taidoistaan ja tuntee välillä olevansa liian kiltti sanoakseen todellisen mielipiteensä asioista. Ihmissuhteissa hän ei tunne onnistuneensa. Hänellä ei ole lapsia tai miestä ja urakin on vähän niin ja näin. Asuntokin on hankittu isän avustuksella. Hänen sisaruksillaan taas tuntuu olevan elämä mallillaan. On mies ja lapset ja elämällä oma suunta.

Kirja oli hyvin ajatuksia herättävä, koska edelleenkin elämän oletetaan menevän tietyllä tavalla. Ensin pitäisi hankkia parisuhde ja koti ja sitten muutama lapsi. Siinä sivussa pitäisi myös hankkia hyvä ura ja hoitaa kaikki tasapainoisesti maaliin. Todellisuudessa kaikki ei mene aina noin. Parisuhteet päättyvät tai yksinkertaisesti voi olla että kumppania ei vaan löydy. Ensimmäistä työpaikkaa ei välttämättä saa kovin helposti (tai sitä toistakaan) ja urakehitys polkee paikallaan. Lapsia ei tule tai niitä ei edes haluta hankkia. Etenkin naisten elämän oletetaan menevän tietyllä tavalla. Nykyään ihmisiä on eri ikäisinä hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja jos se ei vastaa ihanteita, tilannetta helposti surkutellaan. Vaikka tilastojen valossa etenkin kaupungeissa, elää paljon ihmisiä yksin. Kirjan päähenkilökin kokee elämänsä merkitsemättömäksi. 

Mielestäni on surullista, että niin sanotut ulkoiset paineet määrittelevät ihmisten ajatusmaailmaa ja vaikuttavat ihmisten minäkuvaan niin paljon. Paljon tärkeämpää olisi kuitenkin olla itse tyytyväinen. Vaikka päähenkilöllä oli tunne, että omassa elämässä ei tapahdu mitään, minusta hänen elämänsä vaikutti jännittävälle. Kirjan julkaisu vei hänet moniin eri paikkoihin ja tilaisuuksiin ja hän tapasi mielenkiintoisia ystäviään sekä perhettään ja ulkoisesti kaikki oli mallillaan. Voisin jopa vannoa, että hänen elämänsä oli vauhdikkaampaa kuin omani :)

Kirjan päähenkilö oli  minusta kiinnostava. Varmasti tähän kokemukseen vaikutti se, että hän oli kirjailija ja vaikutti taiteelliselle henkilölle. Hänellä oli samanlaisia kiinnostuksen kohteita kuin itsellä ja olen elänyt myös samanlaisessa elämäntilanteessa kuin hän. Hänen pohdintansa kirjallisuudesta ylipäätään oli myös ajatuksia herättävää. Kirja myös kuvasi hyvin tilanteita, mitä etenkin naiset kokevat helposti. Naiset monesti epäilevät tai vähättelevät taitojaan, vaikka todellisuudessa monilla olisi kykyjä vaikka mihin. Onkin mielenkiintoista pohtia, millaiset asiat yhteiskunnassa ajavat tähän.

Kirja oli mielestäni siis ajatuksia herättävä ja oli myös helppolukuinen. Mielenkiintoista oli odottaa miten kirja päättyisi ja millaisia oivalluksia päähenkilö lopulta tekisi. Kirjan loppu oli myös odotusten mukainen. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka että painivat odotusten ristitulessa tässä elämässä :)











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur