Siirry pääsisältöön

Siilon saaga


Hugh Howey
Siilo, Siirros ja Kohtalo (Siilon saaga)
(sisältää juonipaljastuksia)

En ole kovin paljon lukenut dystopia aiheisia kirjoja. En tiedä miksi, koska aihe sinällään on kiinnostava. Siilon saagakin tuli luettavaksi minulle oikeastaan sattumalta. Katselin kirjastossa palautettuja kirjoja ja tämä saagan ensimmäinen osa Siilo osui sattumalta silmiini. Siilo osoittautui sen verran kiinnostavaksi, että myös loput kirjoista oli pakko lukea.

Saagan ensimmäisessä osassa kuvaillaan siilon elämää. Ihmiset elävät siilossa maan alla, koska ulkoilma on myrkyllistä. Siilon eri tasoissa on erilaisia toimintoja, kuten kasvien kasvatusta, sairaanhoitoa ja hallintoa ja jokainen ihminen toteuttaa omaa tehtäväänsä. Siilon eri tasoille kuljetaan portaita pitkin ja monet ihmiset elättävät itseään kantajina toimittamalla tavaraa eri tasoille. Ulkomaailmaa tarkkaillaan linssin läpi ja välillä linssi täytyy puhdistaa ulkoa käsin. Pelottavaan puhdistustoimenpiteeseen ei kukaan halua, koska kukaan ei palaa siltä reissulta. Ilma on myrkyllistä ja se tappaa suojapuvusta huolimatta. Siksi lähtökohtaisesti vain tuomitut rikolliset joutuvat puhdistustuomiolle.

Tarina saa alkunsa siitä, kun siilon Sheriffi Holston antautuu puhdistustuomiolle vapaaehtoisesti ja hänen tilalleen tulee valita seuraaja. Koneosaston Juliette vaikuttaa sopivalle ja hänet valitaankin tehtävään. Juliette kuitenkin esittää vääriä kysymyksiä ja myös hän joutuu puhdistustuomiolle. 

Toinen osa Siirros kuvailee sitä miten kaikki on saanut alkunsa. Donald Keene saa tehtäväkseen suunnitella salaperäinen rakennelman maan alle. Donald ei täysin ymmärrä mihin tarkoitukseen siilo rakennetaan ja monet rakennusratkaisut vaikuttavat hänestä järjettömiltä. Totuus kuitenkin selviää, kun maailmanloppu saa alkunsa. Donald huomaa pian elävänsä siilossa eikä hänen ole tarkoitus muistaa mitään edellisestä elämästään maan pinnalla.

Sarjan kolmannessa osassa nämä kaksi edellistä tarinaa nivotaan yhteen ja koko pelottava salaliitto paljastuu. Kirjojen kiinnostavuus perustui omalta osaltani siihen, miten Howey onnistui kuvaamaan siilon elämää. Ihmisten vaeltelu tasoilta toiselle portaita pitkin ja eri osastojen elämä tuntui lähes todelliselle. Pystyin kuvittelemaan ihmisiä työskentelemässä esimerkiksi viljelyksen parissa niillä resursseilla mitä heille annetaan. Kuvaukset koneosaston melusta ja liasta saivat minut lähes tuntemaan ne oikeasti. Myös kuvaukset Solon yksinäisistä vuosista Siilossa olivat hyvin todentuntuisia.

Toinen kiinnostava asia kirjoissa oli kuvaus siitä miten ihmisiä kontrolloidaan. Ihmiset elävät Siiloissa eri tasoilla ja erilaisilla ratkaisuilla heidän välinen kommunikaationsa pidetään vähäisenä. Myös Siirroksen kuvaukset nukutetuista ja lääkityistä ihmisistä olivat kiinnostavia. Erilaisilla ratkaisuilla ihmiset pidetään kiireisinä ja kykenemättöminä ajattelemaan, joten he eivät myöskään aiheuta ongelmia. Ja todellisuudessa vain muutamat ihmiset tietävät mitä todellisuudessa on tekeillä. Vaikka osa kirjan tapahtumista välillä tuntuivat tosi kaukaa haetulta, kirja ehkä sai ajattelemaan monia asioita. Millainen tulevaisuus meitä odottaa alati kehittyvässä maailmassa.

Mietin pitkään kenelle näitä voisi suositella ja tulin siihen tulokseen että oikeastaan kaikille. Kirjat ovat viihdyttäviä ja ne ovat helppo loikkaus dystopian maailmaan. Aikaa kirjojen lukeminen toki vie. Luettavia sivuja on noin 1500 kokonaisuudessaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan k...

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta ...

Klassikkohaaste: Sieppari ruispellossa

J.D Salinger Sieppari ruispellossa (1951) Sieppari ruispellossa on klassikko, jonka olen halunnut lukea jo pitkään. Nyt kun minulla oli aikaa osallistua klassikkohaasteeseen, niin tottahan toki tämä kirja piti sitten vihdoin viime ottaa luettavaksi. Jotkut tuttavat ovat luonnehtineet kirjaa hyväksi, mutta jotkut taas tylsäksi. Itselläni ei ollut mitään odotuksia, mutta huomasin heti, että tämä kirja vie mukanaan. Kirja kertoo nuoresta miehestä nimeltä Holden Caulfied. Holden on rikkaan miehen poika, joka ei ole löytänyt paikkaansa maailmassa. Hän on lentänyt ulos monesta collegesta ja viimeisimpänä hän on saanut lähtöpassit Penceystä. Paitsi että Holden ei jää odottamaan keskiviikkoon, hän lähtee heti. Riideltyään kaverinsa kanssa hän pakkaa laukkunsa ja lähtee takaisin New Yorkiin, mutta ei mennäkseen heti kotiin. Hän kirjoittautuu hotelliin ja aloittaa muutaman päivän päämäärättömän kuljeskelun ympäri kaupunkia. Holden käy baareissa leffoissa ja yrittää saada syvällisiä keskust...