Siirry pääsisältöön

Tarinaa Suomen sisällissodasta


Pirjo Tuominen
Itkevät syvät vedet (2001)

Suomen sisällisota on aihe, joka on minun sukupolvelleni omalla tavallaan aika vieras. Muistelen että koulussa aihetta ei kovin paljon käsitelty historian tunneilla. Oikeastaan vasta Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla-trilogian lukeminen avasi asiaa enemmän. Tänä vuonna, kun tapahtumista on kulunut tasan sata vuotta, on aihetta uudelleen nostettu esiin myös mediassa. Aihe ei luultavasti ole enää samalla tavalla arka, koska tuohon aikaan eläneet ihmiset ovat suurelta osin jo menehtyneet. Tämän kirjan tarina taas tuo lisää näkökulmaa millaista elämä on tuolloin ollut.

Linda on sahanomistajan tytär, joka asuu vielä isänsä ja äitipuolensa kanssa. Kirja tarina alkaa vallankumouksen pyörteissä ja Venäjän tapahtumat saavat myös sahan väen joko innostumaan tai mietteliääksi. Vallankumous aiheuttaa myös levottomuuksia Suomessa, mutta vielä pahempaa on tulossa. Kansa on jakautunut kahtia ja työläisten vaatimukset omista oikeuksistaan alkavat nousemaan. Pian sisällissota alkaa ja kaikkien on valittava puolensa. Linda sahanomistajan tyttärenä ymmärtää työläisten vaatimukset, mutta toisaalta hän taustansa puolesta kuuluu valkoisten puolelle. Sisällisota aiheuttaa järjetöntä ryöstelyä ja tappamista ja kukaan ei tunnu olevan turvassa.

”Valta oli odottamatta pudonnut näiden ihmisten käsiin, valta ja sen väistämättömältä tuntuva seuralainen väkivalta. Se oli huumannut ja humalluttanut metsätöllien väen, tehtaiden työläiset ja turpeeseen sidotun maatyöväestön”

Tapahtumien ohelle kirjassa käsitellään paljon myös erilaisia ihmisiä ja heidän kasvutarinaansa. Lindan salainen ihastus Joel on luotettu työmies sahalla, mutta toisaalta hän haluaa muuttaa maailmaa tasa-arvoisemmaksi. Linda mietiskelee paljon taustaansa ja yrittää ymmärtää eri taustaisia ihmisiä. Lindan äitipuoli Etti taas keskittyy pelkästään itseensä ja hänelle työläisten vaatimukset ovat käsittämättömiä. Lindan veli on keskittynyt hauskanpitoon, mutta sodan aikana hänestä kasvaa vastuuntuntoinen valkoisten puolella taisteleva sotilas. Lindan isä Tatu haluaa olla oikeudenmukainen, mutta toisaalta hänenkin on ajateltava omaa liiketoimintaansa.

Tapahtumat vaikuttavat monelta osin järjettömiltä, mutta niitä pystyy ymmärtämään tuon ajan kontekstissa. Työläiset ovat raataneet jopa kymmenen tunnin työpäiviä ja sen jälkeen vielä hoitaneet kotona oman tilansa työt. Kun tasa-arvoisemmasta yhteiskunnasta on alettu puhumaan, monet varmasti ovat olleet heti mukana vaatimuksissa. Sodan aikana katkeruus riistäjiä kohtaan on sitten purkautunut mitä kauheimmilla tavoilla. Toisaalta sodan jälkeen voittajat ovat kohdistaneet melkoisia kostotoimenpiteitä hävinneitä punaisia kohtaan. Teloituksia on tehty mielivaltaisesti ja vankileirit ovat tappaneet monia. Tapahtumat ovat varmasti jättäneet syvät arvet ihmisten mieliin vuosiksi eteenpäin. Surullisinta kirjassa ehkä oli Lindan ja Joelin tarina. Tuohon aikaan erilaiset taustat määrittivät sitä, kenen kanssa pystyi seurustelemaan.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur