Siirry pääsisältöön

Epämukavuusalueella


Alastair Reydols, Pääteasema (2011)
Terry Pratchett&Stephen Baxter, Pitkä maa (2013)

Sekä Pitkä maa että Pääteasema olivat  kirjoja, jotka edustavat minulle eräänlaista epämukavuusaluetta. Reydolsin kirjoittaman kirjan luin jo aikaisemmin tänä vuonna, mutta Pääteasema oli tyyliltään erilainen kuin tämä aikaisempi kirja. Pitkä maa ilmeisesti edustaa myös tyylilajillaan scifiä ja Terry Pratchettin kirjat ovat käsitykseni mukaan hyvin suosittuja. Minä taas olen onnistunut välttymään hänen tuotannoltaan tähän saakka kokonaan. Päätin sitten korjata tilanteen, kun ystävällinen kirjastonhoitaja oli laittanut hänen kirjansa tarjolle.

Pitkä maa on kirja, jota en ole saanut luettua loppuun. Ja oikeastaan en tiedä saanko sitä koskaan päätökseen. Heti ensimmäisistä sivuista lähtien huomaan olevani hiukan pihalla. On steppereitä, joiden avulla on mahdollista siirtyä rinnakkaistodellisuuksiin. Kirjan päähenkilöllä Joshualla vaikuttaa olevan ainutlaatuinen kyky tehdä siirtymiä ilman stepperiä ja ennen kaikkea kärsimättä siitä fyysisesti. Hän pääseekin tutkimaan uusia maailmoja salaperäisen rahoittajansa kanssa, joka mahdollisesti on vain tekoäly eikä oikea ihminen. Tätä pidemmälle en ole päässyt. Kirja ei ole tuntunut missään vaiheessa omalta. Ehkä siksi, että se on vain yksinkertaisesti liian hämärä minulle. En tiedä onko hämärä oikea sana kuvaamaan tätä kokemusta, mutta en oikein parempaakaan saa keksi. Lukemisen vaikeus sinänsä on jännä havainto, koska kirja on fyysisesi helppoa luettavaa. Kieli ei ole raskasta ja luvut ovat kohtuu lyhyitä. Sisältö vaan tuntuu raskaalle. Jostain syystä en haluaisi luovuttaa tämän kanssa, mutta vaikealle tuntuu.

Pääteasema oli myös hämärä kirja, mutta taas edusti positiivisesti toista ääripäätä. Quillon elää tulevaisuuden kaupungissa Spearpointissa, jonka ympärillä on eri osavaltioiden vyöhykkeitä. Vyöhykkeiden välillä siirtyminen aiheuttaa pahoja fyysisiä oireita ja siksi niiden välillä liikkuminen on vaarallista. Quillon ei ole oikeasti ihminen vaan enkeli, joka on alunperin tullut Taivaalliselta tasolta elämään ihmisten keskuuteen. Ihmiset eivät vaan oikein pidä enkeleistä ja myös hänen enkelitoverinsa kääntyvät häntä vastaan. Quillon joutuu pakenemaan ja hän saa saattajakseen tulisieluisen Merokan. Matkan varrella tapahtuu pelottava vyöhykkeiden siirtymä, joka suistaa maailman täysin raiteiltaan. Pakomatkalla he kohtaavat äidin sekä tyttären, jolla tuntuu olevan erikoislaatuisia voimia. Pelastaakseen heidän tunteman maailman, alkaa vaikuttaa siltä, että heidän kaikkien on palattava takaisin Spearpointiin.

Reydolsin luoma kuvitteellinen maailma ei ollut kovin helppoa hahmottaa. Myös tämän kirjan aikana olin välillä pihalla, että missä liikutaan ja missä ollaan. Myös erikoislaatuiset koneet ja koneen ja elävän olennon yhdistelmät olivat varsin mielenkiintoisia hahmoja. Kirja kuitenkin vei mennessään, vaikka välillä tapahtumat tuntuivat edistyvän varsin verkkaisesti. Ilmeisesti tämä kirja edustaa Reydolsin tuotannossa viihdepainotteisempaa puolta. Ainakin se erosi tyyliltään Sinisestä maasta melkoisen paljon. Kirja myös käsitteli melkoisen paljon ihmissuhteita.

Lähipäivinä tavoitteena on jättää scifi osasto ainakin hetkeksi ja aloittaa Kristiina Vuoren Kaarnatuuli. Tämä kirja on myös ollut jo hyvän aikaa lukulistalla.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur