Siirry pääsisältöön

Gösta Sundqvist Leevi and the Leavingsin dynamo


Timo Kalevi Forss
GÖSTA SUNDQVIST – LEEVI AND THE LEAVINGSIN DYNAMO (2017)
(Arvostelukappale)

Leevi and the Leavingsin varmasti tuntee jokainen suomalainen. Sen biisejä ei kukaan ole voinut välttyä kuulemasta. Kappaleet ovat varmasti ihastuttaneet tai vihastuttaneet (tai ehkä molempia) monia vuosien varrella. Itselle Göstan ja hänen yhtyeensä tarina oli lähinnä nostalgista luettavaa. Muistan kun tutustuin yhtyeen tuotantoon kunnolla vasta keskiviikko 40 ensimmäistä hittiä kokoelmalevyn myötä. Toki monet biisit olivat tuttuja jo radiosta, mutta kunnon tutustuminen tapahtui vasta tuon levyn myötä. Kirjan lukeminen toi mieleen monia kappaleita, jotka olin jo osittain unohtanut. Monet niistä linkittyivät muistoihin joihinkin tiettyihin tilanteisiin vuosien varrella ja toi samalla monia mukavia muistoja mieleen. Onneksi nykyään on Youtube ja Spotify ja monien muistojen ääreen pääsee muutamalla klikkauksella. Kirjaa lukiessa nimittäin monet biisit ja musiikkivideot piti käydä uudelleen katsomassa.

Itselle kohtuu nuorena henkilönä oli yllätys, että yhtyeen historia alkaa jo 1970-luvun puolella. Monien tuntema hitti Kyllikki on julkaistu ensimmäisen kerran silloin. Leevi and the Leavings teki siis todella pitkän uran tuolta asti aina 2000-luvulle, jolloin Göstä menehtyi. Sitä voi vain spekuloida millaiseksi yhtyeen tulevaisuus olisi muodostunut, jos se olisi jatkanut toimintaansa.

Gösta sinänsä on kirjan mukaan melkoisen mielenkiintoinen persoona. Itse luokittelisin hänet lähinnä taitelijaksi, joka sai toteuttaa ajatuksiaan ja teki sen vielä menestyksekkäällä tavalla. Toisaalta hän on ollut lausuntojensa perustella melko ristiriitainen persoona. Toisaalta voidaan miettiä, kuinka paljon se on ollut tietoista julkisuuskuvan luomista. Leevi and the Leavings ei keikkaillut, joten huomio piti saada toisella tavalla. Itselle Göstan sivuprojektit (kuten Aarne Tenkanen) oli uutta tietoa, koska en ollut tietoinen, että Gösta oli näiden takana.  

Kirja oli faktapitoinen ja siinä käytiin läpi yhtyeen musiikillista tuotantoa ja Göstan persoonaa ja historiaa siltä osin kuin tietoa oli saatavilla. Göstan vahvuus lienee ollut se, että hän on pystynyt kuvailemaan tavallisia ihmisiä ja heidän ongelmiaan realistisesti ja koskettavasti unohtamatta kuitenkaan huumoria.

”Leevi and the Leavingsin tuotanto yhdistää eri sukupolvia ja eri kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä. Niin taiteilijat, toimitusjohtajat ja tehdastyölaiset kuin isovanhemmat ja lapsenlapsetkin löytävät yhteisen sävelen paljon tarttumapintaa tarjoavista Leavings kappaleista.”

Toisaalta Göstan tuotantoon kuuluu paljon myös härskejä tarinoita, joita kaikkia en välttämättä aina itse ymmärtänyt. Kirja oli mielenkiintoinen ja sen ainut heikkous oli oikeastaan tiettyjen asioiden toisto. Monet asiat esiintyivät moneen kertaan eri yhteyksissä ja siinä olisi ehkä ollut supistamisen paikka. Toisaalta kirja osoittaa perehtyneisyyttä bändin tuotantoon. Göstaa ei ehkä päästy kuvailemaan kovin syvällisellä tasolla, mutta tietoa hänen todellisesta yksityiselämästään lienee vain hänen perheellään, jotka eivät tämän kirjan tekemiseen ole osallistuneet. Toisaalta ääneen ovat päässet hänet tunteneet yhteistyökumppanit, joilla varmasti on tietoa Göstan ajatuksista. Suosittelen tätä kirjaa, mikäli Leevi and the Leavingsin tuotanto on koskettanut jossain vaiheessa elämää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur