Haruki Murakami
1Q84, osat 1-3 (2013
Suomessa)
Aomame ja Tengo ovat kirjan päähenkilöitä ja heidän elämäänsä kuvataan vuorotellen. Tengo opettaa preppauskoulussa, mutta samalla haaveilee kirjailijan urasta. Aomamen työ on taas huomattavasti erikoisempi. Näennäisesti hän on töissä kuntosalilla, mutta sivutyönään hän on ammattitappaja. Henkilöhahmojen elämä ovat siis hyvin kaukana toisistaan. Kirjan edetessä pakostakin mietti, missä vaiheessa näiden henkilöiden tiet kohtaavat.
Kirjan kolmas henkilö on Ushikawa, joka on ehkä kirjan mieleenpainuvin henkilö. Hän on kummallisen näköinen isoine päineen ja kanssaihmiset kavahtavat häntä. Ushikawan liiketoimet eivät myös kestä päivänvaloa. Hän on yhteiskunnan ulkopuolinen, joka ei fiksuudestaan huolimatta ole voinut ulkonäkönsä takia pärjätä oikeissa töissä. Kirjan edetessä on tiennyt pitäisikö koko kummajaista sääliä vai mitä. Hän kuitenkin on kirjan yksi pahiksista.
Maailma jossa näiden henkilöiden tiet kohtaavat on kummallinen. Se näyttää normaalilta maailmalta, mutta ei kuitenkaan ole. He eivät elä vuodessa 1984 vaan paikassa 1Q84. Ehkä näkyvin ero oikeaan maailmaan on se, että 1Q84 maailmassa on kaksi kuuta. Tässä maailmassa on myös mystistä pikkuväkeä, joista on mahdoton sanoa haluavatko he hyvää vai pahaa.
1Q84 on lisäksi myös kertomus rakkaudesta ja vaikeista suhteista. Tengon suhde isäänsä on vaikea ja pohtii sitä paljon. Aomame on taas katkaissut välinsä kokonaan vanhempiinsa heidän uskonnollisuutensa takia. He ovat myös omalla tavallaan ulkopuolisia yhteiskunnasta. He viihtyvät yksin ja kulkevat omia polkujaan. Toisaalta aito rakkaus voi kestää läpi vuosikymmenten.
Kirjailija on ilmeisesti ammentanut ideaa kirjaansa Orwellin kirjasta Vuonna 1984. Teokseen viitataankin muutamassa kohdassa. Kirjan 1Q84 maailma on kuitenkin monimutkaisempi ja jännittäväkin. Ainakin minut kirja ja sen maailma sai vangittua ihan täysin otteeseensa. Vaikka kirjassa kuvattiin monia asioita melko pikkutarkasti, se ei häirinnyt. Oikeastaan kaikki oli kirjassa kohdillaan.
Tämän lukukokemuksen jälkeen Haruki Murakamin kaikkea tuotantoa ei liene ole järkevää jättää kirjaston hyllylle. Kaikki hänen kirjansa tuskin tekevät samanlaista vaikutusta, mutta tämä oli mukava yllätys.
Kommentit