Siirry pääsisältöön

1Q84


Haruki Murakami
1Q84, osat 1-3 (2013 Suomessa)

Kokemukset kyseisen kirjailijan teoksiin rajoittuvat Kafka rannalla-kirjaan, josta en ollut kovin innostunut. Kirjan ”fantasiamaailma” ei oikein uponnut ja siksi tähän 1Q84 en suunnannut kovia odotuksia. Itse asiassa poimin sen kirjaston hyllyltä hetken mielijohteesta. Hetken mielijohteet voivat sitten näköjään tuottaa mainioita lukuelämyksiä. Ihan kevyt urakka tämä ei ollut, koska sivuja oli noin 1200, mutta ne menivät yllättävän nopeasti.

Aomame ja Tengo ovat kirjan päähenkilöitä ja heidän elämäänsä kuvataan vuorotellen. Tengo opettaa preppauskoulussa, mutta samalla haaveilee kirjailijan urasta. Aomamen työ on taas huomattavasti erikoisempi. Näennäisesti hän on töissä kuntosalilla, mutta sivutyönään hän on ammattitappaja. Henkilöhahmojen elämä ovat siis hyvin kaukana toisistaan. Kirjan edetessä pakostakin mietti, missä vaiheessa näiden henkilöiden tiet kohtaavat.

Kirjan kolmas henkilö on Ushikawa, joka on ehkä kirjan mieleenpainuvin henkilö. Hän on kummallisen näköinen isoine päineen ja kanssaihmiset kavahtavat häntä. Ushikawan liiketoimet eivät myös kestä päivänvaloa. Hän on yhteiskunnan ulkopuolinen, joka ei fiksuudestaan huolimatta ole voinut ulkonäkönsä takia pärjätä oikeissa töissä. Kirjan edetessä on tiennyt pitäisikö koko kummajaista sääliä vai mitä. Hän kuitenkin on kirjan yksi pahiksista.

Maailma jossa näiden henkilöiden tiet kohtaavat on kummallinen. Se näyttää normaalilta maailmalta, mutta ei kuitenkaan ole. He eivät elä vuodessa 1984 vaan paikassa 1Q84. Ehkä näkyvin ero oikeaan maailmaan on se, että 1Q84 maailmassa on kaksi kuuta. Tässä maailmassa on myös mystistä pikkuväkeä, joista on mahdoton sanoa haluavatko he hyvää vai pahaa.

1Q84 on lisäksi myös kertomus rakkaudesta ja vaikeista suhteista. Tengon suhde isäänsä on vaikea ja pohtii sitä paljon. Aomame on taas katkaissut välinsä kokonaan vanhempiinsa heidän uskonnollisuutensa takia. He ovat myös omalla tavallaan ulkopuolisia yhteiskunnasta. He viihtyvät yksin ja kulkevat omia polkujaan. Toisaalta aito rakkaus voi kestää läpi vuosikymmenten.

Kirjailija on ilmeisesti ammentanut ideaa kirjaansa Orwellin kirjasta Vuonna 1984. Teokseen viitataankin muutamassa kohdassa. Kirjan 1Q84 maailma on kuitenkin monimutkaisempi ja jännittäväkin. Ainakin minut kirja ja sen maailma sai vangittua ihan täysin otteeseensa. Vaikka kirjassa kuvattiin monia asioita melko pikkutarkasti, se ei häirinnyt. Oikeastaan kaikki oli kirjassa kohdillaan.

Tämän lukukokemuksen jälkeen Haruki Murakamin kaikkea tuotantoa ei liene ole järkevää jättää kirjaston hyllylle. Kaikki hänen kirjansa tuskin tekevät samanlaista vaikutusta, mutta tämä oli mukava yllätys.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur