tiistai 6. joulukuuta 2016

Kaukaiset hetket

Kate Morton
Kaukaiset hetket (2010)


Edie on viettämässä tavallista sunnuntaipäivää vanhempiensa luona, kun hänen äitinsä saa kirjeen. Yleensä villipytty äiti purskahtaa kirjeen saatuaan itkuun ja Edie hämmästelee äitinsä käytöstä. Käy ilmi, että hänen äitinsä on ollut sodan aikana evakkolapsi. Kovin paljoa äiti ei menneisyydestään paljasta ja lopulta Edie unohtaa koko asian.

Tapahtumat saavat uutta vauhtia kun Edie osuu sattumalta paikkaan, jossa hänen äitinsä on elänyt evakkoaikansa. Paikka on suuri linna, jonne Edie myös pääsee tutustumaan. Linnaa asuttaa kolme vanhaa sisarusta, joista nuorin ollut ollut aikoinaan hänen äitinsä hyvä ystävä. Mitä linnassa on aikoinaan tapahtunut ja miksi Edien äiti ei ole halukas kertomaan menneisyydestään. Kun menneisyyttä kaivaa, voi törmätä monenlaisiin salaisuuksiin.

Kirjassa ehkä paras elementti oli linna. En tiedä onko minulla nykyään mielikuvituksen puutetta, mutta harvoin enää kuvittelen kirjojen miljöötä kovin tarkasti lukiessani. Tässä tapauksessa oli poikkeus, koska pystyin kuvittelemaan vanhan linnan ja sen sokkelot mielessäni. Pakostakin pysähdyin miettimään millaista olisi elää tuollaisessa ympäristössä. Vanhat sisarukset olivat myös mainio yhdistelmä. Dominoiva ja ankara sisar, äidillinen ja kiltti sisar ja ei koskaan aikuiseksi kasvanut sisar. Oman mausteensa toi myös sisarusten salaperäinen kirjailija isä. Mainio hahmo oli myös päähenkilö Edie, joka rakastaa kirjoja ja niiden maailmaa.


Kirja oli muutoin ehkä tyypillistä Mortonia. Menneisyyden salaisuuksia, joita nykypäivässä elävä päähenkilö lähtee tutkimaan ja tarinaan liittyy ripaus romantiikkaa. Kirjan tarina etenee jouhevasti ja mielenkiinto tarinaan säilyy sivumäärästä huolimatta. Itse ehkä petyin hieman kirjan loppuratkaisuun. Sisarusten tarina ehkä päättyy hieman yllättäen ja kirjan pohjustuksen perusteella olisi ollut aineksia myös erilaiseen loppuun. Viihdyttävä kokonaisuus joka tapauksessa ja mieleni tekisi myös lukea Mortonin Salaisuuksien kantaja.

1 kommentti:

  1. Jouluja! Sellaista tulin sanomaan, että tuu ihmeessä chekkaamaan BFF-lukuhaaste (jos et jo ole), jossa on tarkoituksena lukea kirjoja, joiden yhtenä tärkeänä tekijänä on ystävyys, niin kuin se on meille lukijoillekin!
    https://arcakiraniia.blogspot.fi/2016/11/bff-lukuhaaste-201116-1422017.html

    Kira Niia @ Arca Fabulorum - Tarina-arkku

    VastaaPoista