keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Romaani perheväkivallasta

Simo Hiltunen
Lampaan vaatteissa (2015)

Tälle syksylle ehkä mielenkiintoisin lukukokemus on ollut Simo Hiltusen esikoiskirja Lampaan vaatteissa. Kirja käsittelee arkaa aihetta nimeltä perhesurmat melkoisen karulla tavalla. Kirjan päähenkilö on toimittaja Lauri Kivi (joka muuten on niin suomalainen nimi kuin olla ja voi), joka on kirjoittanut lehteen juttuja Suomessa tapahtuneista perhesurmista. Näitä ikäviä tapauksia on ollut paljon lyhyen ajan sisään ja se on saanut todella ihmiset pohtimaan asiaa. Lauri itse on kokenut kovan lapsuuden ja lapsuuden perheväkivalta on aiheuttanut hänelle esimerkiksi kuulovaurion. Paljon pahemmat vammat hänellä on henkisesti ja tämän vuoksi hänellä on välillä vaikeaa elää muiden kanssa. Laurin ikävät lapsuusmuistot ja veljen yllättävä katoaminen vuosia sitten ovat kaksi kirjan tarinaa eteenpäin vievistä teemoista.

Taustansa takia Lauri on sopiva henkilö kirjoittamaan perhesurmista. Hän tietää millaista on, kun sokea raivo nousee yllättäen pintaan ja sitä ei voi estää. Omien ongelmiensa vuoksi hän ei esimerkiksi ole kyennyt elämään normaalia perhe-elämää. Laurin perheessä on ollut paljon salaisuuksia ja monet ongelmat ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Tämäkin on ajatuksia nostattava asia, koska monet asiat todellisuudessakin opitaan kotoa. Laurin tapauksessa eväät tulevaisuuteen eivät ole olleet hyvät, mutta Lauri on pystynyt silti menestymään elämästään.

Kirja muuttuu jossain vaiheessa perhesurmien motiivien pohdinnasta melkoisen vauhdikkaaksi takaa-ajo draamaksi. Tämä ei mitenkään haitannut minua ja minusta oli tervetullut juonenkäännös kirjaan. Laurin menneisyys ja nykyinen hetki saadaan pinottua mielenkiintoisella tavalla yhteen. Joitakin notkahduksia lukukokemuksessa kuitenkin oli. Esimerkiksi Laurin kouluaikojen ihastuksen tuominen tarinaan oli jotenkin tylsää. Ehdin jo pelätä että tarina alkaa liikaa pyörimään tämän aiheen ympärillä, mutta onneksi pelkoni oli aiheeton. Vaikka kirjan aihe oli vakava, niin myös huumoria oli saatu mukaan. Kirjassa myös onnistuttiin käsittelemään monia vakavia asioita samalla kertaa. Melkoisen vahva esikoiskirja joka tapauksessa ja toivottavasti saan lukea Hiltuselta lisää kirjoja lähitulevaisuudessa.
1 kommentti:

  1. Sinulle on blogissani haaste/tunnustus:
    http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/10/haastevastauksia.html

    Kiva, jos ehdit vastailemaan jossain sopivassa vaiheessa!

    VastaaPoista