tiistai 24. helmikuuta 2015

Hyvän mielen vaatekaappi


Rinna Saramäki
Hyvän mielen vaatekaappi (2015)

Voi ihmetellä, miksi kaikkein surkeimpia rättejä saa ylipäänsä myydä. Kyllä muidenkin tavaroiden laatua säädellään määräyksin.---Vaatteiden kohdalla asiakkaan kuitenkin pitää arvioida kestävyys ja laatu, eikä minkäänlaista laadullista pohjatasoa (tiettyjen myrkyllisten kemikaalien määrän säätelyä lukuun ottamatta) ole.”

Niinpä. Toisaalta montako kertaa sitä on itsekin ostanut muutaman euron topin kun nyt kerran halvalla saa. Sitten muutaman pesun jälkeen se onkin entinen toppi. Voin tosiaan ihmetellä miksi teen sitä. Jos ostan muista kulutustavaroista huonoa laatua, en taatusti tee sitä toista kertaa. Miksi sitten vaatteet ovat poikkeus? Määrä ei taida oikein korvata laatua.

Kirja alkaa mielenkiintoisella katsauksella vaatteiden tuotannon epäeettisiin puoliin. Vaatteita tuotetaan maissa, jossa työvoima on halpaa ja työturvallisuus heikkoa. Kirjassa oli hyvä pointti se, että tätä epäkohtaa tuskin poistetaan boikotoimalla tiettyjä vaatemerkkejä. Mikäli kuluttaja haluaa tehdä jotain, hän voi olla yhteydessä kyseisiin firmoihin ja kysellä kysymyksiä. Jos asiakas on kiinnostunut mistä hänen vaatteensa tulevat, yritykset kiinnostuvat asiasta myös.

Kevyempää puolta kirjassa edustivat erilaiset vinkit miten omaa vaatekaappia kannattaa tarkastella ja mistä tunnistaa laadukkaat vaatteet. Ainakin itselleni kirjan lukeminen käynnisti vaatekaapin perusteellisen siivouksen. Omasta vaatekaapista löytyi myös paljon sellaisia vaatteita, joita en ole käyttänyt pitkään aikaan. Tai sellaisia jotka eivät enää sovi päälle. Mielenkiintoinen idea oli myös se, että vaatteita voisi myös lainata vaatelainaamoista. Ideana on lainata erilaisia vaatteita ja asusteita tietyksi ajaksi ja sitten palauttaa ne pestyinä laina-ajan jälkeen. Ideaa on ilmeisesti sovellettu jo isoissa kaupungeissa. (Oulussa ei tietääkseni vielä) Aina kaikkea ei tarvitse omistaa!

Joka tapauksessa hyvä ja mielenkiintoinen kirja ja kannattaa ottaa lukemistoon, jos jonkinlaista vaatteiden ja kenkien ostomaniaa on ilmassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti