maanantai 8. huhtikuuta 2013

Mies joka ei kuulu minnekään

John Irving

Sirkuksen poika (1994)

John Irvingin kirja sijoittuu tällä kertaa Intiaan. Kirjan päähenkilö
tohtori Farrokh Daruwalla on ortopedikirurgi, jolla on kaksi harrastusta. Hän keräilee kääpiöiden verta ja käsikirjoittaa elokuvia. Hänellä on myös kaksi kotimaata. Toinen on Kanada ja toinen on Intia. Kummassakaan maassa hän ei tunne olevansa kotonaan. Yhdessä paikassa tohtori tuntee olevansa kotona. Se paikka on sirkus.Tohtori on taas vierailulla entisessä kotikaupungissaan Bombayssa. Siellä tohtori korjailee rampojen jäseniä ja haaveilee joskus löytävänsä geenin joka aiheuttaa lyhytkasvuisuutta. Sen vuoksi hän kerää kääpiöiden verta. Tohtori myös käsikirjoittaa komisario Dhar elokuvia, joiden päähenkilöä esittää hänen niin sanottu ottopoikansa John D. Elokuvat ovat suosittuja, mutta ne onnistuvat aina suututtamaan jonkin kansanryhmän Intiassa. Elokuvat eivät ole ole myöskään kriitikoiden mieleen. Tohtorin "ottopojan" Johnin kaksoisveli on myös saapumassa Intiaan. Valitettavasti veljekset eivät vielä tiedä toistensa olemassaolosta. Miten näin on päässyt käymään, on jo kokonaan toinen tarina.

Näistä kohtuullisen sekavista asetelmista, tohtori tempaistaan mukaan selvittämään murhamysteereitä. Bombayn kaduilla liikkuu vaarallinen sarjamurhaaja, joka tappaa ilotyttöjä ja piirtää heidän vatsanahkaansa irvokkaan norsuhahmon. Murhaaja näyttää saaneen piirroksiin ideansa tohtorin käsikirjoittamasta komisario Dhar elokuvasta. Mutta kuka onkaan loppujen lopuksi matkinut ketä. Käy ilmi että tohtori Daruwalla on tekemisissä murhaajan kanssa jo kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt murhaaja on palannut takaisin heidän keskuuteensa ja tällä kertaa hän uhkaa myös tohtorin "ottopoikaa" Johnia.


Kirjan henkilöhahmot olivat hyvin kiinnostavia. Tarinassa vilisee näyttelijöitä, uskovaisia, kääpiöitä ja aivan tavallisia ihmisiä joilla on oma tarina kerrottavanaan. John Irving kehittää tarinaansa vähitellen, mutta ei sorru jaaritteluun mikä on jossain hänen kirjoissaan on välillä ongelmana. Kirjan saatesanoissa käy ilmi että John Irving on tehnyt paljon taustatyötä kirjansa eteen. Sen huomaa lukiessa tätä kirjaa. Vaikka Irving ei omien sanojensa mukaan tunne Intiaa, hän kirjoittaa siitä sinne sijoittuvaa tarinaa hyvin uskottavasti. Tarina onnistuu myös olemaan jännittävä ja kirjaa on vaikea laskea käsistä. Olen pitänyt kaikista John Irvingin kirjoista, mutta tämä kirja on ollut niistä tähän mennessä paras.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti