Siirry pääsisältöön

Gestapon historia




Frank McDonough
Gestapo- Natsi-Saksan salaisen poliisin historia (2016)
Arvostelukappale

Gestapo tuo natsi-Saksan tunnettu ja pelätty poliisiorganisaatio on varmasti kaikille ainakin nimeltä tuttu. Vaikka olen kiinnostunut tuon natseihin liittyvistä jutuista, oma tietämykseni Gestaposta oli kuitenkin melko rajallinen. Mielikuva oli lähinnä sellainen, että se piti kauhun vallassa koko maata ja sen kätyreitä kuljeskeli kaikkialla.

Luettuani kirjan tulin huomaamaan, että esimerkiksi tämä kuvitelma oli väärä. Itse asiassa organisaatio oli kohtuullisen pieni ja se oli hyvin riippuvainen kansalaisten ilmiannoista. Tässäkin asiassa tuli esiin ihmismielen synkkä puoli; monet antoivat ilmi omia sukulaisiaan ja puolisoitaan pelkästä kostonhimosta. Onneksi Gestapo ei ollut mielivaltainen vaan kaikki ilmiannot tutkittiin tarkasti. Tavallinen saksalainen pystyi melko varmasti luottamaan siihen, että Gestapo kohteli heitä melko hienotunteisesti.  Näin ei tietenkään ollut kaikkien kohdalla. Juutalaisten lisäksi monet muutkin ryhmät olivat Gestapon tarkkailun alla ja heitä ei kohdeltu kovin lempeästi.

Kirja käy läpi Gestapon synnyn, sen toimintaa ja miten Gestapon työntekijöille kävi sodan jälkeen. Mielenkiintoista oli muun muuassa se, millaiset ihmiset päätyivät työskentelemään Gestapoon.  Kirjassa käydään läpi natsien vainoamat ihmisryhmät ja heidän kohtalonsa. Kirjaan oli otettu esimerkeiksi tuohon aikaan eläneitä ihmisiä ja heidän tiensä joko keskitysleiriin tai vapauteen. 

Sisältönsä puolesta kirja on melkoinen tietopaketti. Päivämääriä ja henkilöitä on paljon, mutta itse teksti on kirjoitettu kohtuullisen luettavaksi. Lukijaa ei siis väsytetä loputtomilla faktoilla vaan kirjasta saa kohtuullisen hyvän kuvan Gestapon toiminnasta. Toisaalta jossain vaiheessa tuli mieleen, että kirja antaa Gestaposta jopa liian mukavan kuvan. Toki kirjan sanoma oli myös se, että ihan kaikkia Gestapo ei kohdellut kurjasti.  Surullisinta ehkä kuitenkin oli, että monet Gestapossa toimineet eivät saaneet kunnon tuomioita sodan jälkeen. Monet Gestapon vainoamista ihmisistä olivat kuolleet ja loput eivät välttämättä kertoneet kokemuksistaan. 

Tämän ja monien muidenkin natsi-Saksaa käsittelevien kirjojen lukemisen jälkeen tulee surullinen olo, miten järjettömästi ihmiset ovat toimineet. Kuitenkin tässäkin käsitellään vielä lähihistoriaa. Toivottavasti tästä on opittu jotain ja myös siksi näiden kirjojen kirjoittaminen ja lukeminen on tärkeää. Suosittelen myös tätä kirjaa lämpimästi historiasta kiinnostuneille.


Kommentit

Ulla sanoi…
Olen tänä vuonna päättänyt lukea enemmänkin natsi-Saksaa. Tämä on tärkeä aihe, jota ei saa unohtaa

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur