maanantai 22. elokuuta 2016

Zoo cityLauren Beukes
Zoo city-eläinten valtakunta (2010)
(Arvostelukappale)

Lauren Beukes oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija ja Zoo city ei kuvauksen mukaan vaikuttanut olevan juuri sitä kirjallisuutta, jota tyypillisesti luen. Olen kuitenkin kiinnostunut kokeilemaan aina uutta ja kirja vaikutti hyvällä tavalla erikoiselle, joten päätin ottaa sen lukemistooni.

Lyhyesti kirjan voi sanoa kertovan Zinzissä, jolla on elämä mennyt hieman pieleen. Hänet on tuomittu veljensä tappamisesta ja hän on kärsinyt päihdeongelmista. Zoo cityssä jokainen rikollinen saa kannettavakseen eläimen, johon kantajalla on jonkinmoinen side. Zinzin eläin on laiskiainen, jota hän kantaa ympäriinsä selässään. Zinzilla on myös maaginen kyky löytää tavaroita ihmisiä ja tällä tavalla hän on elättänyt itsensä.  Tällä kertaa hänelle annetaan tehtävä, joka sijoittuu musiikkimaailmaan. Teinitähtönen on kadoksissa ja Zinzin tehtävä on löytää hänet kykyjensä avulla. Keikasta maksetaan hyvin ja tämän avulla olisi ehkä mahdollista vaihtaa maisemaa. Vai onko teinin jahtaaminen kenties kuitenkin vaarallisempaa kuin kukaan osaa edes kuvitella.

Itse lukukokemus oli alusta saakka takkuinen. Aloitin Zoo cityn lukemisen jo monta viikkoa sitten ja välillä oli pitkiä taukoja, jolloin en ottanut kirjaa käteeni päiväkausiin. Ei siksi, että kirja olisi ollut huono vaan, se että siinä tapahtui jotenkin uuvuttavan paljon koko ajan. Välillä tuntui, että olin kokonaan hukannut koko tarinan juonen, joka johtui varmaan siitä, että lukeminen oli niin pätkittäistä. Omalla kohdallani Zoo city vaati minulta paljon keskittymistä juuri ehkä erikoisuutensa vuoksi. Joka tapauksessa valitettavasti ihan jokaisena päivänä minulla ei ollut antaa kirjalle sen vaativaa huomiota.

Itse kirja oli mielenkiintoinen, mutta kuten jo sanoin erikoinen. Ehkä eniten kiinnitin huomiota kirjan kerrontaa ja maailmaan, joka oli jotenkin rosoinen. Tarina ja sen maailma ei ainakaan ollut kaunis vaan pikemminkin raaka ja synkkä.  Vaikka kirja omalla tavallaan uuvutti minut, niin ei kuitenkaan missään nimessä halunnut jättää sitä kesken. Halusin kuitenkin tietää tarinan päätöksen.

Tämä kirja ei taatusti kiinnosta kaikkia ja en ole varma sopiko se minullekaan. Mikäli haluaa kokea jotain uutta ja erilaista, niin suosittelen kuitenkin tutustumaan. Kenties tämän kirjan avulla voi löytää jonkinlaisen uudenlaisen lukukokemuksen.

1 kommentti:

  1. Tämä ei varmasti kyllä sytytä kaikkia, mutta itse ihastuin kovasti Zoo cityn kummallisuuteen <3

    VastaaPoista