keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Romaani Paavo NurmestaKaro Hämäläinen
Yksin (2015)

Tämä kirja on saanut paljon hehkutusta ja on ollut esillä mm. monessa blogissa. Urheilulajeista juoksu on lähimpänä omaa sydäntä, joten on mielenkiintoista lukea miehestä, joka oikeasti osasi tämän lajin. Onhan Paavo Nurmi yksi menestyneimpiä suomalaisia urheilijoita.

Tarina alkaa Paavon lapsuudesta ja päättyy hänen kuolemaansa. Kirjassa käydään läpi Paavon harjoittelua ja kilpailuja ja sivutaan myös hänen yksityiselämäänsä. Tarina on fiktiivinen, vaikka taustalla on toki todelliset tapahtumat. Paavo on ollut eläessään tinkimätön harjoittelussaan ja halunnut tehdä asiat omalla tavallaan. Tämä tinkimättömyys näkyi myös hänen siirryttyä uransa jälkeen liike-elämään. 


Minua häiritsi kirjassa jo ehkä liiallinenkin korostus, miten hankala persoona Paavo oli. Paavo toki kuvataan yleisesti juroksi persoonaksi, joka ei turhia jutellut. Kuitenkin tuli mieleen, että hänessäkin on varmasti ollut monia puolia eri ihmisten seurassa ja ehkä tämä kuvaus oli liian yksipuolinen. Toki kirjassa yritetään vastapuoleksi tuoda myös hieman haavoittuvampaa Paavoa esimerkiksi hänen nuoruuden rakkauden muodossa. Sitä en tiedä, onko tässä faktaa taustalla.

Muutoin kirja oli miellyttävä lukea ja tykkäsin kirjailijan suoraviivaisesta kirjoitustyylistä. Varmasti mielenkiintoinen kirja myös sellaiselle, jota urheilu ei hirveästi edes kiinnostaisi. Ainakin saa vertailukohtaa siihen millaista urheilu oli ennen ja mitä se on nyt.

1 kommentti:

  1. Minä meinasin aluksi olla kokonaan lukematta kirjaa, sillä ajattelin ettei Paavo Nurmi minua niin kiinnosta. Äitini kuitenkin hehkutti tämän maasta taivaisiin ja minäkin uskalsin tarttua: ja ihastuin. Karo Hämäläinen on toden totta taitava kirjailija!

    VastaaPoista