maanantai 6. kesäkuuta 2016

Dekkariviikko: Sipilän Takamäki sarjaaJarkko Sipilä
Luupuisto (2014)

Dekkariviikon kunniaksi päätin ottaa arvosteluun yhden tämänhetkisen lempi dekkarikirjailijani Jarkko Sipilän kirjan.  Sipilän kirjoissa on huomiota herättää se, miten hän osaa kuvata tarkasti (mutta ei tylsästi) poliisityötä ja siihen liittyviä haasteita. Kuten monissa muissakin Sipilän kirjoissa, Luupuistossa on päähenkilönä komisario Takamäki ryhmineen.

Sienestäjä löytää luunpalasen, jonka hän toimittaa poliisille tutkittavaksi. Luu osoittautuu ihmisen luuksi ja luonnollisesti poliisia alkaa kiinnostaa kenestä luu on peräisin. Sattumalta puistosta löytyy myös toinen ruumis ja juttu alkaa mennä melkoisen mielenkiintoiseksi. Toisen kuolleen henkilön kohtalo selviää pian, mutta toisen henkilön kuolemaan liittyy rikos, joka Takamäen ryhmineen pitäisi selvittää. Onneksi vainajan henkilöllisyys sentään selviää pian, kun luu paljastuu kuuluvan paikalliselle pikkurikolliselle Thomakselle. Kenellä olisi syy tappaa syrjäänvetäytyvä laitapuolen kulkija, jonka hämäräpuuhat eivät ole olleet kovin vakavia. Onko Thomaksella ollut jotain muitakin vakavia hämäräpuuhia kuin mitä rikosrekisteri antaa ymmärtää. Paljastuukin että Thomaksella on ollut harrastus, joka olisi antanut monille syyn käydä hänen kimppuunsa pimeällä kadulla.

Kirjan yksi mielenkiintoisimmista hahmoista on Takamäen ohella hänen alaisensa Suhonen, joka liikkuu laillisuuden rajamailla selvittääkseen rikoksia. Hänellä on kontakteja rikollisiin ja yhteisymmärrys puolin ja toisin siitä, että he voivat myös hyötyä toisistaan. Kaikkia Suhosen toimintamalli ei luonnollisesti miellytä ja toiminnassa saa olla melkoisen tarkkana.
Juonii rullaa mukavasti eteenpäin ja rikollisen henkilöllisyys paljastuu vasta loppumetreillä. Tämäkin Takamäki dekkari on mukavaa kesälukemista kaikille dekkareiden ystäville ja myös satunnaisille dekkarin kuluttajille.

1 kommentti:

  1. Minä luin ihan hiljan Takamäki-sarjan ensimmäisen osan, kun sen sai jostain syystä ilmaiseksi Elisa-kirjasta. Oikein sujuvaa menoa, ihan yllätyin miten tykkäsin.

    VastaaPoista