sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Millä saa parhaimman lukukokemuksen?Ajattelin omistaa yhden postauksen pelkästään sille, millä luetaan? Eli tarkoitan tällä sitä, luetaanko kirja ns tavallisena paperisena kirjana, vai kenties tabletilla tai kindellä. Näistä kolmesta vaihtoehdosta paperinen kirja on minulle se tutuin ja turvallisin. Kindleen tutustuin itse oikeastaan vasta tänä keväänä tarkemmin. Tabletille olen ladannut Elisa kirjan aineistoa ja kirjaston ja koulun e-kirjoja eli käyttänyt näistä vaihtoehdoista toiseksi eniten. Listaan kaikista nyt minun mielestä plussat ja miinukset ja keskityn lähinnä käytettävyyteen.

Tavallinen paperinen kirja

Plussat
-Mukavan tuttu ja turvallinen eli käyttö sujuu itsestään jo sen takia
-Kirjan kansi ja takakansi pääsevät esille (hyvä juttu varsinkin varsinkin silloin, jos ovat hienoja)
-Tenttikirjoihin ja miksei tavallisiinkin kirjoihin helpoin tehdä merkintöjä
-Ei vaadi lataamista


Miinukset

-Oikeastaan paino ja tila. Painaa laukussa. Lisäksi jos kyseessä on esimerkiksi Donna Tarttin Tilkin kokoinen järkäle, niin myös kädet väsyy lukiessa. 
-Ei välttämättä kätevä lomamatkoille.
-Vaatii aina hyvän valonTabletti

Plussat

-Helppo ladata aineistoa
-Ei vie tilaa tai paina. Helppo ottaa mukaan joka paikkaan.
-Tabletin valon avulla voi lukea hämärässä tai pimeässä

Miinukset
-Tabletin valo voi ärsyttää silmiä, jos lukee pitkään
-Hankala tehdä mustiinpanoja
-Sivun vaihto välillä haasteellista (ainakin omalla tabletilla)
-Vaatii säännöllisen akun latauksenKindle

Plussat
-Hyvin kevyt ja ei vie tilaa
-Helppo vaihtaa sivua
-Ei ärsytä silmiä
-Vaatii akun lataamista, mutta hyvin harvoin

Miinukset

-Laitteen valikko jotenkin sekava
-Aineiston lataaminen ei kovin helppoa.

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että tabletti ja kindle sopivat hyvin vapaa-ajan kirjallisuuden harrastamiseen. Tentteihin on ehkä mukavampi lukea tavallista paperista kirjaa, jonne saa pyöräytettyä helposti kirjanmerkkejä ja alleviivauksia. Toki sähköiset kirjaversiot ovat varmasti helpottaneet koulujen tilannetta tenttikirjojen varausjonoissa.

Suuri kysymys on ollut, voivatko sähköiset kirjat syrjäyttää paperisen kirjan kokonaan. Ainakaan vielä siitä ei ole viitteitä ja e-kirjoja ei myydä niin paljon kuin voisi odottaa. Yksi hidastava tekijä on varmasti hinta. Toisaalta tilanne voi muuttua paljonkin tulevaisuudessa, koska tulevat sukupolvet käyttävät sähköisiä palveluita yhä enemmän ja myös opiskelu menee yhä enemmän sähköisiin kanaviin. Itse olen kasvanut vielä paperikirjojen aikakaudella, joten paperinen kirja on minulle ehkä se tutumpi. Toki en pidä sähköisiä kirjoja mitenkään huonona ja aika näyttää miten paljon käytän paperisia kirjoja tulevaisuudessa. Joka tapauksessa minusta ei ole väliä miten lukee vaan se että ylipäätään lukee!

2 kommenttia:

  1. E-kirja on kyllä kätevä juttu. Mulla itselläni on Kobo lukulaite, ja sille kirjojen lataaminenkin on helppoa. :) E-kirjoissa on juuri tuo hieno puoli, etteivät ne vie tilaa tai paina laukussa. Reissuun on tosi mukavaa ottaa lukulaite, kun ei tarvitse miettiä kuinka monta kirjaa jaksaa kantaa. :) Perinteinen kirja on ihana asia, mutta e-kirja on hyvä lisä siihen. <3

    VastaaPoista