keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Tulevaisuuden lääkäri

Robert Cook
Verkossa (2014)

Olin lukenut vuosia sitten muutamia Cookin sairaalamaailmaan sijoittuvia jännäreitä ja muistoni olivat niistä positiivisia. Nyt sitten ehkä uusien opiskelukuvioidenkin innoittamana tuli palattua kirjailijan tuotantoon. Samalla sain yliviivattua Helmet-lukuhaasteesta kohdan 44 eli joku kuolee. Ei ehkä positiivisin aloitus haasteelle, mutta minkäs teet.

George Wilson on erikoistumisvaiheessa oleva radiologi, joka tutustuu uuteen ihmelaitteeseen Idociin. Idoc on eräänlainen omalääkäri puhelimessa, joka huolehtii asiakkaansa hyvinvoinnista. Georgessa uusi keksintö aiheuttaa hämmennystä, koska laite asettaa luonnollisesti tulevaisuudessa lääkäreiden tarpeen vaakalaudalle. Idoc vaikuttaa suorastaan liian hyvältä ollakseen totta ja siitä ennustetaan suurta menestystarinaa. Georgea kuitenkin alkaa ihmetellä outoja kuolemantapauksia Idocin koekäyttäjillä. Yksi menehtyneistä on Georgen oma kihlattu, joka tekee asiasta henkilökohtaisen. Muutenkin Georgesta tuntuu, että kuolema suorastaan seuraa häntä. Pian koko tapaus alkaa vaikuttaa siltä, että hän on keskellä suurta salaliittoa.

Tarinansa puolesta kirja ei ehkä ollut mikään täysosuma, mutta pidin kirjasta siksi että se herätti ajatuksia. Myös terveydenhuolto on muutoksessa ja kaikenlaiset sähköiset palvelut tulevat yleistymään. Olisi todella helppoa hoitaa kaikki lääkäriasiat puhelimella, menemättä ollenkaan lääkäriasemalle. Toisaalta ajatus on aika outo, koska monesti tämänkaltaiset palvelut on sellaisia, jossa halutaan keskustella nimenomaan ihmisen kanssa. Toisaalta näissäkin asioissa raha ratkaisee ja kehitystä ei voi pysäyttää. Kirja käsitteli monipuolisesti nimenomaan asiaan liittyviä eettisiä ongelmia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti