tiistai 9. kesäkuuta 2015

Elämää Irakissa

Manal M. Omar
Barefoot in Baghdad (2010)

Manal M. Omar on Yhdysvalloissa asuva muslimi, joka on aikoinaan perheensä kanssa muuttanut Saudi-Arabiasta Yhdysvaltoihin. Hän päättää lähteä Irakiin auttamaan hädänalaisia naisia huolimatta perheensä ja ystäviensä vastustuksesta. Manalin vanhemmat eivät halua lähettää tytärtään takaisin sodan jalkoihin, josta he ovat hänet aikoinaan vieneet pois. Manal on kuitenkin päättänyt lähteä. Kirjassa eletään aikaa, jolloin Yhdysvallat ovat juuri hyökänneet Irakiin ja maa on vapautettu Saddamin vallasta.

Kirja kuvaa mielestäni hyvin millainen kuilu länsimäisen ja irakilaisen naisen välillä on. Heikommassa asemassa elävillä ei ole mahdollisuutta käydä koulua ja he saattavat elää väkivaltaisen miehen alamaisuudessa. Mikäli mies haluaa eron, naisen asema on heikko ja he ovat pakotettuja palaamaan isänsä taloon (mikäli heidät otetaan vastaan) . Naisen on sopimatonta viettää aikaa vieraiden miesten kanssa ja pahimmassa tapauksessa naisen kunnia saattaa olla mennyttä. Näitä heikossa asemassa eläviä naisia Manal yrittää auttaa, mutta se ei ole aina helppoa. Joskus naiset eivät edes halua apua tai mikään organisaatio ei halua ottaa heitä vastaan.

Elämä miehitetyllä alueella on aluksi melko rauhallista. Vähitellen meno kuitenkin muuttuu rauhattomaksi ja pommeja alkaa räjähdellä joka puolella. Kirjan loppupuolella kuvataan kuinka kidnappauksista tulee arkipäivää ja aina niiden uhrit eivät palaa elävänä takaisin. Perheet revitään erilleen ja myös monia Manalin ystäviä kuolee. Pieni toivonpilkahdusta arkeen on tuo maassa järjestettävät vapaat vaalit, mutta nekään eivät ratkaise tilannetta. Kirjan edetessä asiat alkavat kärjistyä ja loppujen lopuksi Manal joutuu jopa pari kertaa pakenemaan Irakista väkivaltaisuuksien tieltä. Amerikkalaisiin aletaan suhtautua vihamielisesti ja heitä ei enää pidetä vapauttajina. Tämä ymmärrettävää, koska he eivät lupauksistaan huolimatta saa yhteiskuntaoloja vakautettua.

Kirja oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että se kuvasi realistisesti arkea tällaisissa poikkeuksellisissa oloissa. Ainakin itse arvostan Manalia siitä, että hän on uskaltanut mennä Irakiin ja pitää jääräpäisesti kiinni periaatteistaan. Työ ei alueella ollut varmasti helppoa.
Löysin kirjan luettavaksi Ekirjastosta. EKirjasto tarjoaa käyttöön yleisten kirjastojen e-aineistoja. Osa niistä on vapaasti käytettävissä, osan käyttämiseen tarvitsee kirjastokortin ja siihen liittyvän tunnuksen. Kaikki aineistoja ei valitettavasti saa kaikilla kirjastokorteilla. Joka tapauksessa tuolta tuntuu löytyvän hyvin paljon lukemista ja ekirjat on hyvin käteviä kesälaitumella. Luultavasti tätäkään kirjaa en olisi löytänyt ilman Ekirjastoa lukemistooni.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti