Siirry pääsisältöön

Elämää Irakissa


Manal M. Omar
Barefoot in Baghdad (2010)


Manal M. Omar on Yhdysvalloissa asuva muslimi, joka on aikoinaan perheensä kanssa muuttanut Saudi-Arabiasta Yhdysvaltoihin. Hän päättää lähteä Irakiin auttamaan hädänalaisia naisia huolimatta perheensä ja ystäviensä vastustuksesta. Manalin vanhemmat eivät halua lähettää tytärtään takaisin sodan jalkoihin, josta he ovat hänet aikoinaan vieneet pois. Manal on kuitenkin päättänyt lähteä. Kirjassa eletään aikaa, jolloin Yhdysvallat ovat juuri hyökänneet Irakiin ja maa on vapautettu Saddamin vallasta.

Kirja kuvaa mielestäni hyvin millainen kuilu länsimäisen ja irakilaisen naisen välillä on. Heikommassa asemassa elävillä ei ole mahdollisuutta käydä koulua ja he saattavat elää väkivaltaisen miehen alamaisuudessa. Mikäli mies haluaa eron, naisen asema on heikko ja he ovat pakotettuja palaamaan isänsä taloon (mikäli heidät otetaan vastaan) . Naisen on sopimatonta viettää aikaa vieraiden miesten kanssa ja pahimmassa tapauksessa naisen kunnia saattaa olla mennyttä. Näitä heikossa asemassa eläviä naisia Manal yrittää auttaa, mutta se ei ole aina helppoa. Joskus naiset eivät edes halua apua tai mikään organisaatio ei halua ottaa heitä vastaan.

Elämä miehitetyllä alueella on aluksi melko rauhallista. Vähitellen meno kuitenkin muuttuu rauhattomaksi ja pommeja alkaa räjähdellä joka puolella. Kirjan loppupuolella kuvataan kuinka kidnappauksista tulee arkipäivää ja aina niiden uhrit eivät palaa elävänä takaisin. Perheet revitään erilleen ja myös monia Manalin ystäviä kuolee. Pieni toivonpilkahdusta arkeen on tuo maassa järjestettävät vapaat vaalit, mutta nekään eivät ratkaise tilannetta. Kirjan edetessä asiat alkavat kärjistyä ja loppujen lopuksi Manal joutuu jopa pari kertaa pakenemaan Irakista väkivaltaisuuksien tieltä. Amerikkalaisiin aletaan suhtautua vihamielisesti ja heitä ei enää pidetä vapauttajina. Tämä ymmärrettävää, koska he eivät lupauksistaan huolimatta saa yhteiskuntaoloja vakautettua.

Kirja oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että se kuvasi realistisesti arkea tällaisissa poikkeuksellisissa oloissa. Ainakin itse arvostan Manalia siitä, että hän on uskaltanut mennä Irakiin ja pitää jääräpäisesti kiinni periaatteistaan. Työ ei alueella ollut varmasti helppoa.

Löysin kirjan luettavaksi Ekirjastosta. EKirjasto tarjoaa käyttöön yleisten kirjastojen e-aineistoja. Osa niistä on vapaasti käytettävissä, osan käyttämiseen tarvitsee kirjastokortin ja siihen liittyvän tunnuksen. Kaikki aineistoja ei valitettavasti saa kaikilla kirjastokorteilla. Joka tapauksessa tuolta tuntuu löytyvän hyvin paljon lukemista ja ekirjat on hyvin käteviä kesälaitumella. Luultavasti tätäkään kirjaa en olisi löytänyt ilman Ekirjastoa lukemistooni.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur