lauantai 16. toukokuuta 2015

Matka Afrikan ympäri

Juha Vakkuri
Afrikan ympäri (2012)


Olen itse kiinnostunut matkustelusta ja tämän vuoksi on välillä mukavaa myös lueskella muiden matkakertomuksia. Tällä kertaa ”matkakohteeksi” valikoitui Afrikka jo siitäkin syystä, että omat matkakohteeni ovat olleet lähinnä Euroopassa ja Afrikassa en ole koskaan käynyt. Tai no olen käynyt Egyptissä, mutta sitä ei liene lasketa kovin aidoksi Afrikaksi. Juha Vakkuri on kirjoittanut paljon erilaisia tietokirjoja ja yksi Afrikkaa käsittelevä kirja on vuonna 2012 ilmestynyt Afrikan ympäri. Siinä Vakkuri matkaa kahdenkymmenenkahden Afrikan maan halki kokien erilaisia kulttuureja.


Vakkurin matka alkaa Mauritaniasta päättyen Etiopiaan. Olen itse pitänyt Afrikassa matkustamista melko vaarallisena, mutta kirja antaa mantereesta yllättävän leppoisen kuvan. Levottomuuksia toki on monissa maissa, mutta niitä ei kirjassa mitenkään korosteta. Afrikassa on toki suuri riski joutua esimerkiksi liikenneonnettomuuteen, koska monella afrikkalaisella oli kirjan mukaan ”reipas” ajotyyli. Tämän lisäksi aina on mahdollista tulla ryöstetyksi. Vakkuri on matkustellut Afrikassa paljon ja hänellä ei ainakaan kirjan mukaan ole kuin yksi kokemus ryöstetyksi tulemisesta. Luultavasti terve järki auttaa myös tässä maailman kolkassa niin kuin kaikkialla muuallakin.

Toisaalta ihmiset ovat ystävällisiä, mutta turisteja yritetään huijata aina. Vakkuri kohtaa Kamerunissa taksikuskin, joka alkaa jutella hänelle:

-Ajoin teidät lentokentältä hotelliin.
-Ihanko totta?
-Ihan totta. Minulla on hyvä kasvomuisti.
-Täytyy olla.
-Taksikuskina sitä tottuu muistamaan asiakkaansa.
-Sellaisetkin jotka eivät ole olleet kyydissä.
-Anteeksi
-Nekin ,jotka tulevät tänne laivalla----
-Ensimmäinen kerta kun erehdyn ihmisestä.
-Sellaista sattuu.
-Ette millään voisi antaa muutamaa lanttia, polttoaineen hinta on noussut niin paljon?

Kieltäydyn kohteliaasti.”

Luonnonvoimat myös näyttävät eri tavalla voimansa kuin Suomessa. Vakkuri kuvaa kuinka Kongossa sataa niin, että ojat täyttyvät hetkessä ja kadut muuttuvat järveksi. Matkansa aikana Vakkuri vierailee useassa museossa ja muistomerkeillä. Mukavaa oli, että matkakertomuksen ohella Vakkuri kuvaa myös maiden historiaa. Monilla Afrikan mailla on verinen historia ja vallankaappauksia on tapahtunut paljon.

Matkansa aikana Vakkuri kuulee uutisia kylmästä Suomesta, ja arki Suomessa tuntuu olevan hyvin kaukana Afrikan maailmasta. Mielestäni kuvaukset olivat siksikin hauskoja, koska samalla tuli itsellekin kerrattua mitä tapahtui vuonna 2011. Luultavasti on hyvin hämmentävää kuulla uutisia esimerkiksi Suomen vaaleista, kun itse istuu jossain kahvilassa keskellä Afrikkaa. Tätä kahden maailman ristiriitaa Vakkuri myös itse kuvaa kirjassaan.

Yleisesti ottaen Vakkurilla on mukava kirjoitustyyli ja kirjaa oli mukava lueskella tenttikirjojen ohessa. Mikään lyhyt Afrikan kuvaus kirja ei ole, sillä kirja sisältää 659 sivua. Suosittelen kirjaa, mikäli Afrikka kiinnostaa.


2 kommenttia:

  1. Afrikka kiinnostaa kovasti! Tutustuin Vakkurin tuotantoon hänen ja Metson Voodoo-kirjan myötä ja voisin tutustua myös hänen matkakirjoihinsa sopivan hetken tullen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, itsekin ajattelin lukea lisää Vakkurin kirjoja tässä kesän aikana.

      Poista