sunnuntai 17. elokuuta 2014

Kafka rannalla


Haruki Murakami
Kafka rannalla (2002)


Täytyy sanoa että tästä kirjasta on vaikea sanoa mielipidettä suuntaan tai toiseen. Toisaalta pidin kirjasta, mutta toisaalta se jätti täysin kylmäksi. Enemmän kirjasta jäi kysymyksiä kuin vastauksia. Ehkä se oli tarkoituskin. Luultavasti kaipaa itse kirjoihin tietynlaista realistisuutta ja sitä tässä kirjassa ei ollut.

Kirja alkaa siitä kun kirjan toinen päähenkilö Kafka päättää karata kotoa. Hän viisitoistavuotias ja täysin kyllästynyt elämään isänsä kanssa. Hänen äitinsä on lähtenyt jo vuosia sitten ja Kafka ei kunnolla muista edes hänen kasvojaan. Kafka vaeltelee ympäriinsä ja päätyy lopulta kirjastoon töihin. Siellä hän tapaa salaperäisen neiti Saekin, jonka menneisyydessä tuntuu tapahtuneen jotain kummallista. Toinen päähenkilö on vanha mies Nakata, joka on menettänyt onnettomuusessa osan minuudestaan. Hän ei osaa lukea tai ymmärrä asioita samalla tavalla kuin muut. Tosin hän osaa keskustella kissojen kanssa ja ansaitsee hieman taskurahaa kadonneiden kissojen etsimisellä. Eräänä päivänä Nakata lähtee pitkälle matkalle etsimään jotain tärkeää. Jossain vaiheessa näiden kahden päähenkilön kohtalot risteävät mitä omituisemmalla tavalla.

Kirja alkaa Kafkan karkumatkalla ja välillä taas kirjassa hypätään kuvailemaan päivää jolloin Nakatan onnettomuus tapahtui. Väliilä taas kerrotaan Nakatan tarinaa. Erityisesti kirjan rakenne oli sellainen, mikä piti mielenkiinnon yllä, vaikka muutoin olin lukiessani enemmän kummastunut. Puhuvat kissat tai taivaalta satavat iilimadot eivät ole ehkä minun juttuni. Toisaalta kirja sisälsi myös vakampaa pohdiskelua. Kirjan takakannessa kuvaillaan, että tapahtumat ovat unenomaisia. Se lienee aika hyvä sana kuvailevaa tätä kirjaa.

Kirja oli erilainen ja omalla tavallaan mielenkiintoinen. Kuitenkin en usko, että olen tämäntyyppisen kirjan kohdejoukkoa. Piristävää kuitenkin lukea jotain erilaista ja japanilaista kirjallisuutta. Olen kuullut että kirjailijalla on hyviä kirjoja ja olisi mielenkiintoista yrittää lukea häneltä myös jotain muuta.
1 kommentti:

  1. Minullakin tämän kirjan lukeminen menossa. Projekti on kestänyt jo kohta vuoden, mikä on minulle harvinaista. Välillä olen jättänyt Murakamin pöydälle ja lukenut toisen kirjan ja palannut taas sitten kahlaamaan Murakamia.

    Kirjaa on vielä reilusti jäljellä, mutta kirja on nimenomaan outo. Toisaalta kieli on sujuvaa ja sitä on kohtalaisen mukava lukea, mutta kirja ei herätä mitään tunteita tai saa aikaan mitään koukkua tai jännitystä miksi haluaisi jatkaa eteenpäin.

    VastaaPoista