sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Tikli


Donna Tartt
Tikli (2013)

Donna Tarttin uutuus Tikli on melkoinen tiiliskivi, sillä siinä on melkein 900 sivua. Tarttin edellinen kirja oli hienoinen pettymys, koska tuntui että siinä olisi ollut karsimisen varaa sivumäärän kanssa. Pelkäsin että tämän uuden kirjan kanssa olisi sama juttu, mutta onneksi pelkoni oli aiheeton.

Kirja rakentuu Carel Fabritiuksen maalauksen Tiklin ympärille. Kirjan päähenkilä Theo sattuu olemaan epäonnekseen äitinsä kanssa museossa, kun siellä sattuu räjähdys. Theo selviää räjähdyksessä hengissä, mutta hän ottaa sieltä ”muiston itselleen”, joka sattuu olemaan tämä kuuluisa maalaus. Samalla Theo saa kuolevalta mieheltä sormuksen, joka tulee myös vaikuttamaan Theon elämään samalla tavalla kuin maalaus.

Theo on monella tapaa juureton poika ja hän joutuu huonoille teille. Ystävänsä Boriksen kanssa hän tutustuu päihteisiin asuessaan Vegasissa. Oikeastaan nämä Theon rappioajat olivat kirjan mielenkiintoisinta antia. Theon lisäksi päihdeongelmainen Boris oli myös varsin kiinnostava hahmo ja hän oli aika ajoin jopa kiinnostavampi kuin Theo. Tartt oli muutenkin onnistunut luomaan varsin mielenkiintoiset hahmot kirjaan.

Donna Tartt oli mielenkiintoinen kirjailija siinä, että hän onnistuu luomaan henkilön tarinan taustalle aina jonkin rikoksen, joka vaikuttaa päähenkilön elämään. Theo joutuu elämään monenlaisten salaisuuksien kanssa, jotka vain odottavat paljastumistaan. Vaikka kirja oli pitkä, siinä ei ollut mitään liikaa. Theon elämään lapsuudesta nuoruuteen mahtui monenlaista käännettä ja mielenkiinto tarinaa säilyi koko lukemisen ajan.

Donna Tartt ei ole kovin tuottelias kirjailija ja toivon mukaan seuraava kirja ilmestyisi hieman nopeampaa kuin edelliset. Joka tapauksessa pienen notkahduksen jälkeen Tartt vaikuttaa olevan taas iskussa. Tämän kirjan lukemiseen kannattaa varata aikaa, koska se loppujen lopuksi antaa lukijalleen paljon.


(Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta)

2 kommenttia: