perjantai 28. helmikuuta 2014

Runoileva poliisi


Xiaolong Qiu
Kuolemanjärvi (2013)Minulla oli ilo tutustua tähän kiinalaiseen runoilevaan ylikomisarioon viime kesänä ensimmäisen kerran. Tykkäsin punapukuisista naisista paljon ja ei tämäkään lukukokemus mikään pettymys ollut.

Ylikomisario Chen Cao on päässyt lomailemaan Wuxin virkistyskeskukseen. Chen on ulkona syömässä, kun hän kohtaa salaperäisen naisen Shanshanin. Shanshan on omistanut elämänsä ympäristönsuojeluun ja hän kertoo Chenille paljon painavaa faktaa läheisen järven saastumisesta. Chen kiinnostuu asiasta, mutta vielä enemmän hän kiinnostuu Shanshanista. Tilanne muuttuu kun Shanshanin työnantaja herra Liu murhataan ja Chen huomaa taas sotkeutuneensa murhajuttuun. Apunaan hänellä on paikallinen poliisi, jonka kanssa Chen tekee salaa yhteistyötä. Chen kuitenkin huomaa olevansa melkoisen avuton juttuun liittyvien poliittisten kiemuroiden vuoksi.

Kirjan sanoma lienee oli murhatutkimuksen ohella kiinnittää huomiota Kiinan ympäristöongelmiin. Kirjassa valtio välittää ainoastaan talouskasvusta ja se tehdään ympäristön kustannuksella. Kirjan toinen päähenkilö Shanshan on esimerkki todellisesta omistautumisesta loppujen lopuksi hyvin tärkeälle asialle. Toisaalta kirjassa kerrotaan hyvin herkkä rakkaustarina. Kirjailija osaa kuvat suuria tunteita kovin mukavalla tavalla. Valitettavasti kirjassa olevat runot menivät minulta osittain ohi. Varmaan runouden ystäville tämä kirja voisi myös antaa jotain.

Kirjailijan kirjat poikkeavat hieman perinteisistä dekkareista. Mkäli haluaa lukea muistakin kuin Jussi Vareksen kaltaisista etsivistä, tämä kirja saattaa toimia mukavana vaihteluna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti