torstai 6. helmikuuta 2014

Jippii!


Petteri Järvinen
Jippii -Huikea tarina IT-kuplasta ja vuosien oikeuspiinasta (2013)

Petteri Järvinen on saanut kokea IT-alan hurjimmat vuodet nettioperaattori Jippiin kautta. Hän kertoo kirjassaan kuinka yritys syntyy, kasvaa ja lopulta romahtaa. Tarina on kirjoitettu suoraviivaisesti ja pääasiassa Järvisen omien muistojen perusteella. Vaikka kirjan loppupuoli keskittyykin pitkiin oikeudenkäynteihin ensin käräjäoikeudessa ja sen jälkeen kaksi kertaa hovioikeudessa, mielenkiinto tarinaan pysyy yllä loppuun saakka.

Kirja ainakin nostatti välillä minulle hymyn huulille. Olin jo unohtanut Jippiin tarjomat soittoäänet ja logot, joita itsekin tilailin innokkaasti omaan Nokiaani. Muistoja herätti myös kirjassa se kohta, jossa Järvinen ensi kertaa tutustuu kamerakännyköihin. Se oli uutta silloin, mutta nykyään aivan tavallista. Aika on muuttunut paljon. Olin IT-kuplan puhkeamisen aikaan hyvin nuori, joten kirja antoi siihen aikaan uutta näkökulmaa ja tietoa. En kuitenkaan siihen aikaa seurannut uutisointia kovinkaan tarkasti.

Tekninen osa kirjassa meni minulla hieman ohi, mutta periaatteessa pystyin omalla taustallani hahmottamaan jollain tasolla mikä esimerkiksi Jippiin kirjanpidossa on mennyt pieleen. Eniten yllätti (tai en tiedä yllättikö) kuinka kallista oikeudenkäynti Suomessa on. Asianajajien palkkiot ovat todella suuria ja tarinan opetus lienee se, että oikeuteen ei kannata lähteä ihan pienestä syystä. Kurjaa on myös se, että ihmisten maine menee, vaikka lopulta heidät todettaisiinkin syyttömiksi. Kaikki muistavat kyllä että on ollut syytettynä, mutta lopputuloksesta ei välitä kukaan. Uskomatonta oli myös lukea kuinka paljon tähän tapaukseen on palanut aikaa ja rahaa. Ja lopulta aivan turhaan.

Kirja oli kyllä ehdottomasti tähän saakka vuoden kiinnostavin. Mukavaa oli myös muistella lähihistoriaa ja tämän kirjan valossa se taas avautui ihan uudella tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti