keskiviikko 1. tammikuuta 2014

KalmantanssiMilja Kaunisto
Kalmantanssi (2014)
Joulu ja uusivuosi menivät ja ehdin tässä lomalla lukea muutaman kirjan. Ehdottomasti mielenkiintoisimmat kirjat olivat Milja Kauniston kirjoittama Synnintekijä ja sen jatko-osa Kalmantanssi. Tällaisena historiasta kiinnostuneelle ihmiselle menneisyyteen sijoittuvat tarinat uppoavat aina. Tarina kertoo suomalaisesta nuorukaisesta Olaus Magnuksesta, joka tulee opiskelemaan Pariisiin papiksi. Tapahtumat sijoittuvat 1400-luvulle.

Kirjan edellisessä osassa Olaus ehti rakastua ja palata takaisin Turkuun valmistuneena. Hän aloittaakin ammattinsa harjoittamisen, mutta osittain kohtalon oikusta hän palaa takaisin Pariisiin lisäoppiin. Toveriaan Miraclea hän ei tietenkään ole unohtanut. Olaus joutuu taas tutustumaan elämän nurjiin puoliin kuten maallisiin juonitteluihin, kuolemaan ja jatkuvaan syyllisyydentunteeseen. Kirja ei ainostaan kerro Olauksen kohtalosta vaan myös hänen toverinsa Miraclen äidin elämästä ja hänen matkastaan rakastettunsa luokse.

Tässä kirjassa kuten Kauniston ensimmäisessäkin kirjassa oli kolme asiaa, jotka tekivät siitä kiinnostavan. Ensimmäinen niistä olivat kuvaukset Olauksen tunnontuskista, kun hän välillä kyseenalaistaa uskonsa ja elämänsä pappina. Olauksen tunteita on kuvattu paljon ja hänen valitsemansa elämäntapa on hänelle loppujen lopuksi ehkä liian raskas. On vaikeaa olla rakastunut ja nauttia maallisista iloista, kun taas toisaalta on tehnyt lupauksen jumalalle. Kuvaukset olivat niin tarkkoja, että ne saivat minut ainakin myötäelämään hänen kohtaloaan. Toisaalta kirjaan on punottu melkoinen poliittinen vyyhti, jonka laajuutta voi vain lukiessa arvuutella. Kolmanneksi kirjassa oli kuvausta tuon aikaisesta arkisesta elämästä ja miten tuohon aikaa on esimerkiksi matkustettu ja mitä vaaroja siihen on liittynyt. Näitäkin asioita kuvaillaan kaunistelematta. Tämäkin kirja oli sopivan napakan pituinen alle 300 sivua, joten tarina eteni varsin nopeasti ja hyvä niin.

Kalmantanssi ei ehkä ollut kirjana yhtä vahva kuin ensimmäinen osa, mutta kiinnostava kuitenkin. Tätäkin kirjaa voisin suositella historiasta kiinnostuneille, mutta myös rakkaustarinoista pitäville.

(Lukuoikeuden kirjoihin tarjosi Gummerus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti