keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Hercule Poirotin tutkimuksia

Agatha Christie
Murha Mesopotamiassa (1936)
Dekkareiden "alkulähteille" on aina mukava palata. Agatha Christienin tuotannossa on varmasti paljon luettavaa, mutta tällä kertaa valikoitui luettavaksi Hercule Poirot dekkari, joka sijoittuu historialliseen kaivauskohteeseen Lähi-itään. Tälläkin kertaa oli luettavana tiivistunnelmainen dekkari.

Kertomuksen kertoo sairaanhoitaja Amy Leatheran. Hän on töissä Irakissa Kelseyn perheessä, kun hän saa merkillisen ehdotuksen. Tohtori Reilly tiedustelee, olisiko Amy valmis ottamaan vastaan uuden työn. Hänen ystävänsä tohtori Leidner työskentelee arkeologisilla kaivauksilla ja hänen vaimonsa on saanut jonkinlaisen hermoromahduksen. Amyn pitäisi matkustaa retkikunnan luo ja pitää seuraa tohtori Leidnerin vaimolle ja saada hänen olonsa paremmaksi. Amy päättää ottaa vastaan työn ja hän matkustaa retkikunnan luo. Hänen päästyä perille, hän aistii retkikunnassa jotain outoa. Kaikki ovat ystävällisiä toisilleen, mutta silti tunnelma on jollain tavalla kireä. Pian  selviää että tohtorin vaimo Louise Leidner pelkää kuollakseen henkensä puolesta. Hän on saanut uhkaavia kirjeitä ja hän epäilee niiden olevan peräisin hänen entiseltä mieheltään. Leirissä tapahtuukin omituisia asioita, mutta kukaan ei kuitenkaan ota vakavasti Louisen murheitä ennenkuin pahin tapahtuu. Louise murhataan ja äkkiä koko retkikunta on epäilyksen alainen. Hercule Poirot sattuu olevan sopivasti lähiseudulla vierailulla ja hänet luonnollisesti kutsutaan hätiin. Hercule Poirot tarttuu heti toimeen tutkimuksissa ja hän käyttää apunaan nokkelaa Amyä. Murhat eivät jää kuitenkaan yhteen uhriin...

Häpeän myöntää, että en ole lukenut kovin montaa Agatha Christienin kirjaa, mutta ainakin tämä oli vakuuttava kokemus. Kirjailija osaa todellakin pitää lukijan otteessaan, vaikka kerronta on melkoisen suoraviivaista ja yksinkertaista. Luultavasti yksinkertainen kerronta on näiden kirjojen suosion salaisuus. Lisäksi Hercule Poirot on mielestäni muutenkin varsin kiinnostava hahmo. Hänestä ei kerrota juuri mitään ja hänen yksityiselämänsä on täysi mysteeri. Päättelykyky sen sijaan on huippuluokkaa. Ainoa miinus kirjalle oli se, että arvasin syyllisen ennen kuin se paljastettiin. Ehkä olen lukenut liikaa dekkareita!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti