keskiviikko 28. elokuuta 2013

Tulevaisuuden Egyptissä

Ahmad Khalid Tawfiq
Utopia (2009)
Välillä on viihdyttävää lukea kirjoja, jotka tulevat kokonaan toisenlaisesta kulttuurista. Ahmad Khalif Tawriq on tällä hetkellä arabimaailman yksi merkittävimmistä kirjailijoista ja nyt yksi hänen kirjoistaan on suomennettu. Löysin tämän kirjan paikalliskirjaston uutuuspuolelta ja täytyy sanoa, että värikäs kansi ainakin pisti silmään heti.

Utopia sijoittuu tulevaisuuden Egyptiin. Uusi polttoaine on kehitetty ja arabimaailman öljyvarat on menettäneet arvonsa. Kaikki rikkaat ja vaikutusvaltaiset ihmiset lapsineen ovat vetäytyneet suljettuun kaupunkivaltio Utopiaan. Kaikki muut sen ulkopuolella elävät äärimmäisessä köyhyydessä ja muu yhteiskunta on romahtanut täysin. Nuorilla on alueella tylsää ja elämä muurien ulkopuolella kiinnostaa paljon. Ajanvietettä haetaan vetämällä runsaasti huumeita ja harrastamalla irtoseksiä. Jotkut nuoret myös tekevät metsästysretkiä Utopian ulkopuolelle, jossa he käyvät nappaamassa jonkun köyhän alueelle huvittelutarkoitukseen. Toinen vaihtoehto on tappaa joku ja ottaa jokin ruumiinjäsen matkamuistoksia. Utopia kuvaa yhtä tällaista retkeä, jossa kaksi utopialaista nuorta lähtevät saalistusmatkalle Utopian ulkopuolelle. He kuitenkin paljastuvat nopeasti utopialaisiksi ja jostain syystä köyhien alueella asuva Gabir palastaa heidät ulkopuolisten vihalta. Gabir yrittää saada utopialaiset ymmärtämään ulkopuolella asuvien tilanteen esimerkiksi laittamalla heidät töihin ja näyttämällä heille köyhyyttä. Utopialaiset nuoret eivät kuitenkaan ihan ymmärrä sanomaa...

Ainakin kirja oli tiivis paketti. Kirjassa on noin kaksisataa sivua ja se oli nopea luettava. Kirja kuvasi äärimmäistä vastakkainasettelua. Utopialaisesta miespuolisesta päähenkilöstä oli tehty vastenmielinen hahmo kun taas köyhä Gabir oli kuvattu hyväksi ihmiseksi. Rikkaat elivät täydellisessä yltäkylläisyydessä kun taas köyhillä ei ollut mitään. Mielestäni kirja kuvasi kärjistetysti miten asiat ovat jo nyt ja miten ne tulevat olemaan. Minusta tämä ei siis edes ole välttämättä tulevaisuuden kauhukuva vaan on todellisuutta jo nyt. Ihmiset ovat  jakaantuneet rikkaisiin ja köyhiin ja niihin joilla on kaikkea ja niihin joilla ei ole mitään. Näillä ihmisillä ei ole myös mitään kosketusta toisiinsa. Kirjassa kuvattu utopialaisten nuorten kiinnostus kaupungin ulkopuolelle kuvaa myös nykyistä tilannetta. Jo nyt länsimaisillä ihmisillä on halukkuus kokeilla millaista on elää esimerkiksi äärimmäisissä olosuhteissa turvallisen ja ehkä jopa tylsän elämänsä vastapainoksi.

En tiedä mitä kirjalta odotin, mutta en ainakaan tätä mitä sain. Jotenkin tuntui, että tämäntyyppinen kirja voisi olla enemmän jonkun länsimaalaisen kirjoittama. Itse tarina oli välillä myös sotkuinen. Välissä kuvattiin Utopialaista nuorta ja välillä Gabiria. Jossain vaiheessa lukiessa olin jo sekaisin kummasta nyt on kyse. Muuten kyllä tykkäsin siitä, että tarina oli kirjoitettu tiiviisti. Jos tätä tarinaa olisi venytetty vielä lisää esimerkiksi sata sivua, se ei olisi toiminut yhtä hyvin. Vaikka kirjassa oli tietyt heikkoudet, tykkäsin siitä niistä huolimatta. Voisin kuvitella lukevani myös muita kirjoja tämän kirjailijan tuotannosta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti