maanantai 8. heinäkuuta 2013

Botswanan ensimmäinen naisten etsivätoimisto

Alexander McCall Smith
Naisten etsivätoimisto nro 1, Mma Ramotswe tutkii (1998)

Precious Ramotswe perustaa isältään perityillä rahoilla Botswanan ensimmäisen naisten etsivätoimiston. Apunaan hänellä on tomera sihteeri ja valkoinen pieni pakettiauto. Mma Ramotswe on hyvin sydämellinen ihminen, mutta hänelläkin omat menneisyyden haamunsa. Hän nimittäin on kärsinyt aikoinaan kovasti onnettomassa avioliitossaan. Näin ollen hän on hyvin epäluuloinen miehiä kohtaan eikä halua mennä uudelleen naimisiin. Monet miehet myös epäilevät Mma Ramotswen kykyjä toimia yksityisetsivänä.


Kirja kertoo Mma Ramotswenen ja hänen isänsä elämäntarinan. Isä työskentelee kaivoksissa, mutta palaa lopulta synnyinmailleen. Hän menee naimisiin ja saa tyttären. Vaimo valitettavasti menehtyy ja hänen ainoasta tyttärestään tulee hänelle hyvin tärkeä. Isä haluaa tyttärensä menestyvän liike-elämässä ja toivoo hänen perustavan perintörahoillaan yrityksen. Isänsä kuolinvuoteella Mma Ramotswe kertoo perustavansa yrityksen, josta tulisi Botswanan ensimmäinen naisen perustama etsivätoimisto. Hän saa yrityksen pystyyn ja saa pian ensimmäisen asiakkaansa. Kirja kertoo muutamista hänelle annetuista toimeksiannoista ja siitä miten hän ne ratkaisee. Monesti hän joutuu etsimään kadonneita aviomiehiä ja ratkomaan muita arkisia mysteereitä. Hänellä on myös yksi vakava tapaus tutkinnassa. Pieni poika on kadonnut ja hänen vanhempansa ovat hyvin huolissaan. Mma Ramotswenen ystävä epäilee, että hän on joutunut noitatohtorin uhriksi. Myös Mma Ramotswe pelkää pahinta.

Mma Ramotswewnen tutkimat tapaukset ovat kovin arkisen tylsiä, mutta monesti hän joutuu käyttämään kylmää harkintaa tapausten selvittämiseksi. Oikeastaan Mma Ramotswen hahmo ja koko kirja oli hyvin piristävä. Kirjan päähenkilö oli hyvin sympaattinen, mutta samalla fiksu ja sisukas nainen. Tutuksi ei tule ainostaan Mma Ramotswe vaan kirjaa lukiessa tutustuu myös Botswanaan ja sen historiaan. Vaikka tässäkin Afrikan kolkassa eletään modernia elämää, taikausko ja noituus vaikuttavat edelleen jossain pinnan alla ihmisten elämään. Myöskään naisen asema ei ole kovin kummoinen. Mikäli avioliittoon ei synny lapsia, vaimo hylätään ja monesti naiset joutuvat miehensä pahoinpitelemäksi. Vaikka kirja on kohtuullisen kepeä, siinä kuitenkin käsitellään paljon vakaviakin asioita.

Kirjassa on kolmesataa sivua, mutta se on hyvin nopealukuinen ja kiinnostava. Voin suositella tätä kaikille, joita kiinnostaa Afrikka ja pienten mysteerien ratkaiseminen. Kirja oli kuitenkin melkoisen positiivinen yllätys.


2 kommenttia:

  1. Tämä on minullakin kesän lukulistalla. Olen nähnyt sarjaa televisiosta, ja nyt on mielenkiintoista, miten se vaikuttaa lukukokemukseen. Kiva tietää, että yllätyit positiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole nähnyt sarjaa, joten oikeastaan mitään ennakko odotuksia ei tälle ollut. Mutta oli kyllä ihan hyvä kirja :)

      Poista