Siirry pääsisältöön

1200-luvun Suomessa


Kristiina Vuori
Näkijän tytär (2012)

Täytynee sanoa, että rakkaustarinat eivät ole sitä mitä tyypillisesti tykkään lukea. Kaipasin kuitenkin lentomatkalle lukemista ja latasin sitten tabletille tämän e-kirjan. Lähinnä tässä kiinnosti se, että tapahtumat sijoittuvat 1200-luvulle ja tietysti yliluonnolliset jutut ovat aina kiinnostavia.
Oikeastaan mitään odotuksia ei tätä kirjaa kohtaan kuitenkaan ollut.

Kirja kertoo tytöstä nimelta Eira. Hänen äitinsä raiskataan ja tuon ikävän tapahtuman seurauksena syntyy tyttö. Tytön äiti kuolee ja äidin aviomies ei luonnollisestikaan pidä toisen miehen lapsesta ja ei tunnusta tätä omakseen. Tytön isoisä kuitenkin haluaa huolehtia tytöstä ja turvata tämän elämän. Tyttöön kiintyy myös talon piika Katri, josta tulee hänen kasvatusäitinsä. Eira saa elää kohtuullisen onnellisen lapsuuden ja hän on hyvä ystävä isoisänsä lapsen Rikhardin kanssa, joka on syntynyt samoihin aikoihin kuin Eira. Jo lapsuudessa Eiralla on erikoisia kykyjä. Hän pystyy näkemään tulevaisuuteen ja pystyy myös parantamaan. Eiran kyvyt ja alkuperä talossa herättävät huolta ja keskustelua Teinperin talossa. Asiat alkavat mennä lopullisesti vikaan kun Eiran isoisä kuolee. Talon uusi emäntä ei hyväksy Eiraa ja hän joutuu jättämään kotinsa. Hän matkaa kasvatusäitinsä Katrin kanssa kauas Lauttian taloon, jossa asuu rouva Talvikki. Talvikki on vanhaa Ilveksen sukua ja hänellä on mahdollisuus opettaa Eiraa hallitsemaan kykyjään. Eira luultavimmin onkin Talvikin veljen lapsi. Lauttian talossa hän tapaa myös vanhan ystävänsä Rikhardin, joka on aikanaan lähetetty taloon sotataitoja oppimaan.

Aika kuluu ja Eira kasvaa lapsesta nuoreksi naiseksi ja hän samalla opiskelee erikoisia taitojaan. Hän rakastuu lapsuutensa ystävään Rikhardiin ja käy ilmi että Rikhardilla on samanlaisia tunteita. Heidän rakkaustensa ei kuitenkaan ole sallittua,sillä he ovat periaatteessa sukua toisilleen. Rikhard kihlataan toisaalle ja se murtaa Eiran sydämen. Myös Eira halutaan kihlata Talvikin pojalle Elofille. Eira vastustaa aluksi ajatusta, mutta muuttaa sitten mielensä. Kirjan loppupuolella on paljon Eiran tunteita molempia miehiä kohtaan. Hän tuntuu olevan rakastunut sekä Elofiin että Rikhardiin. Tapahtumat huipentuvat Hämeen sotaan, jonka yhteydessä ratkaistaan monta ihmiskohtaloa.

Eiran tarinan lisäksi kirjassa saa samalla tuhdin historiakatsauksen. Kirjassa käsitellään esimerkiksi paljon ajalle tyypillistä pakanauskon ja kristinuskon rinnakkaiseloa. Pohjatyö on tehty kunnolla kirjaa varten ja kirjailija on käyttänyt paljon historiallisia tapahtumia ja paikkoja tässä tarinassa. Kirjan lopusta löytyy myös paljon tuon ajan sanastoa, jota on käytetty tässä kirjassa. Itse tarina oli ihan mielenkiintoinen, mutta välillä tuntui että romaania on ehkä pitkitetty hieman liikaa. Kirjasta oli tehty yli viisisataasivuinen ja välillä tuntui että tarinan olisi voinut kertoa hieman tiivistetymmin. Jännä oli myös, etttä kirjailija onnistui herättämään ainakin minun mielenkiinnon sitä kohtaan kumman miehen kanssa Eira loppujen lopuksi jatkaa elämäänsä. Mutta joka tapauksessa tämäkin kirja oli ihan positiivinen yllätys. Luulen kuitenkin että lukuelämyksen minulle tuotti se, että kirjailija oli varsin taitavasti kuvannut tuon ajan maailmaa ja tapoja.

Luin siis tämän kirjan e-kirjana. Luulen että jatkossa tulen suosimaan enemmän näitä mitä perinteisia kirjoja. Tietysti joitakin kirjoja haluaa ostaa ihan perinteisessa muodossa koristamaan kirjahyllyä. Olen kuitenkin viime vuosina muuttanut paikasta toiseen todella monesti, joten on tullut tunne että mitään ylimääräistä ei halua raahata mukana. E-kirjat säästävät tilaa todella paljon ja ainakin minusta lukukokemuskin oli ihan miellyttävä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur