keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

1200-luvun Suomessa

Kristiina Vuori
Näkijän tytär (2012)Täytynee sanoa, että rakkaustarinat eivät ole sitä mitä tyypillisesti tykkään lukea. Kaipasin kuitenkin lentomatkalle lukemista ja latasin sitten tabletille tämän e-kirjan. Lähinnä tässä kiinnosti se, että tapahtumat sijoittuvat 1200-luvulle ja tietysti yliluonnolliset jutut ovat aina kiinnostavia.
Oikeastaan mitään odotuksia ei tätä kirjaa kohtaan kuitenkaan ollut.

Kirja kertoo tytöstä nimelta Eira. Hänen äitinsä raiskataan ja tuon ikävän tapahtuman seurauksena syntyy tyttö. Tytön äiti kuolee ja äidin aviomies ei luonnollisestikaan pidä toisen miehen lapsesta ja ei tunnusta tätä omakseen. Tytön isoisä kuitenkin haluaa huolehtia tytöstä ja turvata tämän elämän. Tyttöön kiintyy myös talon piika Katri, josta tulee hänen kasvatusäitinsä. Eira saa elää kohtuullisen onnellisen lapsuuden ja hän on hyvä ystävä isoisänsä lapsen Rikhardin kanssa, joka on syntynyt samoihin aikoihin kuin Eira. Jo lapsuudessa Eiralla on erikoisia kykyjä. Hän pystyy näkemään tulevaisuuteen ja pystyy myös parantamaan. Eiran kyvyt ja alkuperä talossa herättävät huolta ja keskustelua Teinperin talossa. Asiat alkavat mennä lopullisesti vikaan kun Eiran isoisä kuolee. Talon uusi emäntä ei hyväksy Eiraa ja hän joutuu jättämään kotinsa. Hän matkaa kasvatusäitinsä Katrin kanssa kauas Lauttian taloon, jossa asuu rouva Talvikki. Talvikki on vanhaa Ilveksen sukua ja hänellä on mahdollisuus opettaa Eiraa hallitsemaan kykyjään. Eira luultavimmin onkin Talvikin veljen lapsi. Lauttian talossa hän tapaa myös vanhan ystävänsä Rikhardin, joka on aikanaan lähetetty taloon sotataitoja oppimaan.

Aika kuluu ja Eira kasvaa lapsesta nuoreksi naiseksi ja hän samalla opiskelee erikoisia taitojaan. Hän rakastuu lapsuutensa ystävään Rikhardiin ja käy ilmi että Rikhardilla on samanlaisia tunteita. Heidän rakkaustensa ei kuitenkaan ole sallittua,sillä he ovat periaatteessa sukua toisilleen. Rikhard kihlataan toisaalle ja se murtaa Eiran sydämen. Myös Eira halutaan kihlata Talvikin pojalle Elofille. Eira vastustaa aluksi ajatusta, mutta muuttaa sitten mielensä. Kirjan loppupuolella on paljon Eiran tunteita molempia miehiä kohtaan. Hän tuntuu olevan rakastunut sekä Elofiin että Rikhardiin. Tapahtumat huipentuvat Hämeen sotaan, jonka yhteydessä ratkaistaan monta ihmiskohtaloa.

Eiran tarinan lisäksi kirjassa saa samalla tuhdin historiakatsauksen. Kirjassa käsitellään esimerkiksi paljon ajalle tyypillistä pakanauskon ja kristinuskon rinnakkaiseloa. Pohjatyö on tehty kunnolla kirjaa varten ja kirjailija on käyttänyt paljon historiallisia tapahtumia ja paikkoja tässä tarinassa. Kirjan lopusta löytyy myös paljon tuon ajan sanastoa, jota on käytetty tässä kirjassa. Itse tarina oli ihan mielenkiintoinen, mutta välillä tuntui että romaania on ehkä pitkitetty hieman liikaa. Kirjasta oli tehty yli viisisataasivuinen ja välillä tuntui että tarinan olisi voinut kertoa hieman tiivistetymmin. Jännä oli myös, etttä kirjailija onnistui herättämään ainakin minun mielenkiinnon sitä kohtaan kumman miehen kanssa Eira loppujen lopuksi jatkaa elämäänsä. Mutta joka tapauksessa tämäkin kirja oli ihan positiivinen yllätys. Luulen kuitenkin että lukuelämyksen minulle tuotti se, että kirjailija oli varsin taitavasti kuvannut tuon ajan maailmaa ja tapoja.

Luin siis tämän kirjan e-kirjana. Luulen että jatkossa tulen suosimaan enemmän näitä mitä perinteisia kirjoja. Tietysti joitakin kirjoja haluaa ostaa ihan perinteisessa muodossa koristamaan kirjahyllyä. Olen kuitenkin viime vuosina muuttanut paikasta toiseen todella monesti, joten on tullut tunne että mitään ylimääräistä ei halua raahata mukana. E-kirjat säästävät tilaa todella paljon ja ainakin minusta lukukokemuskin oli ihan miellyttävä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti