Siirry pääsisältöön

Hobitti eli sinne ja takaisin


J.R.R Tolkien
The Hobbit (1937)

En ole pitkään aikaan lukenut mitään fantasiaromaaneja, mutta Hobitti-elokuvan myötä tuli innostus lukea ainakin tämä kirja. Luin aikoinaan Tarun sormusten herrasta ja pidin siitä ainakin kovasti. Tosin mielestäni kirjaa oli pitkitetty hieman liikaa. Sitä ongelmaa ei ollut tässä kirjassa ja haastetta toi lähinnä se,että luin kirjan englanniksi. Kun sain kirjan eteeni, ensimmäiseksi ihmettelin sitä miten kohtuullisen ohuesta kirjasta on saatu aikaan kolme pitkää elokuvaa. No sekin mysteeri selvisi lukiessa. Käytän tässä tekstissä selvyyden vuoksi suomennettuja nimiä.

Kirja alkaa siitä kun kirjan päähenkilö Bilbo Reppuli istuskelee rauhassa kolonsa ulkopuolella. Velho Gandalf ilmestyy juttelemaan hänen kanssaan ja kysyy Bilbon innostuneisuutta mahdolliseen seikkailuun. Bilboa ei kiinnosta, mutta kutsuu Gandalfia tulemaan myöhemmin teelle. Gandalfin lisäksi "juhliin" ilmestyy kolmetoista kääpiötä. Heidän suunnitelmansa on palata Yksinäiselle vuorelle, josta lohikäärme Smaug oli ajanut heidän kansansa pois ja ryöstänyt heidän aarteensa. Gandalf haluaa Bilbon mukaan seikkailuun ja vakuuttaa kääpiöille että Bilbosta ainesta paljon enempään mitä päällepäin näyttää. Lopulta Bilbo liittyy seurueeseen ja matka voi alkaa.

Kääpiöt, Gandalf ja Bilbo kokevat monenlaisia vastoinkäymisiä matkallaan. Nälkää,väsymystä ja monia vaaroja. Yksi kirjan kohokohdista on se, kun seurue pakenee myrskyä suojaan luolaan, jossa he joutuvat örkkien vangiksi. Seurue pääsee pakenemaan, mutta Dori pudottaa Bilbon vahingossa sylistään,kun he taistelevat tiensä ulos örkkien luolasta. Bilbo herää yksin pimeästä ja löytää tämän hyvin kuuluisan sormuksen. Tässä vaiheessa Bilbo tutustuu myös Klonkkuun, jonka kanssa hän käy kisan arvoitusten ratkomisessa. Jossain vaiheessa Klonkku huomaa rakkaan sormuksensa kadonneen ja arvaa Bilbon löytäneen sen. Klonkku lähtee ajamaan Bilboa takaa ja tässä vaiheessa Bilbo huomaa, että sormuksen pujottaminen sormeen tekee hänet näkymättömäksi. Sen avulla hän pääsee pakenemaan luolasta ja liittyy taas muuhun retkikuntaan.

Gandalf jättää muun seurueen muiden suureksi harmiksi ja lähtee hoitamaan omia asioitaan. Bilbo ja kääpiöt jatkavat matkaansa Yksinäiselle vuorelle. Bilbo osoittaa monessa kohtaa neuvokkuutensa ja tarpeellisuutensa seurueessa. Lumotussa metsässä kääpiöt joutuvat ensin hämähäkkien vangiksi ja Bilbo onnistuu pelastamaan heidät. Myöhemmin taas metsänhaltijat vangitsevat kääpiöt. Bilbo seuraa heitä näkymättömänä ja saa selville missä kääpiöitä pidetään vangittuna. Hän laatii suunnitelman, jonka avulla kääpiöt pääsevät pakenemaan. Hän odottaa että vartijat juovat itsensä humalaan ja käy sitten vapauttamassa heidät. Tämän jälkeen Bilbo pakkaa kääpiöt tynnyreihin ja lähettää heidät jokea pitkin järvikaupunkiEsgadothiin. Samalla he päätyvät Yksinäisen vuoren juurelle. Bilbo on myös ensimmäinen joka uskaltaa astua lohikäärme Smaugin luolaan. Vaikka aarre löytyy, tarvitaan vielä taisteluja ja diplomatiaa ennenkuin seikkailu on ohi. Ja tietysti lumottu sormus pelastaa Bilbon monesta pulasta.

Kirja oli siinä mielessä mukava lukea, että tapahtumat etenivät nopeasti. Elokuvan ensimmäisessä osassa ainakin taistelujen kuvaamiseen oli käytetty paljon aikaa. Kirjassa ne oli käytännössä kuitattu muutamalla lauseella. Kirja sisälsi paljon ympäristön kuvailua, mikä on antanut varmasti upeat puitteet luoda elokuvaan erilaisia hienoja maisemia. Kirjassa oli myös kääpiöiden lauluja, jotka eivät sitten ehkä ihan auenneet minulle alkuperäiskielellä. Mielenkiintoista oli myös lukea tarina siitä, miten sormus alunperin joutui Bilbolle. Vaikutuksen teki myös kirjailijan varmasti laaja mielikuvitus luoda erilaisia olentoja, ympäristöjä ja tapahtumia. Ainakin kirja herätti minussa taas mielenkiinnon lukea lisää fantasiakirjoja pitkän tauon jälkeen. Joka tapauksessa odotan ainakin elokuvan toista osaa mielenkiinnolla :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur