tiistai 11. kesäkuuta 2013

Elämää Ranskan hovissa

Carolly Erickson
Minä, Marie-Antoinette (2012)
Marie-Antoinetesta on kirjoitettu paljon kirjoja ja tehty monia elokuvia. Nyt historiantutkija Carolly Erickson on kirjoittanut päiväkirjamuotoon kirjoitetun fiktiivisen tarinan Marie-Antoinetesta. Tarinan pohjalla on historialliset henkilöt ja tapahtumat, mutta muuten kirja on puhtaasti fiktiivinen. Suhtauduin tähän kirjaan hieman epäilevästi, koska luen historiallisista henkilöistä mieluummin faktatietoa. Siksi luin tämän kirjan kanssa rinnakkain saman kirjailijan ihan faktoihin perustuvaa kirjaa tästä Ranskan kuuluisammasta kuningattaresta. Näin ollen sain muodostettua paremman kuvan,mitkä kirjan tapahtumista on totta ja mitkä ei.

Kirja alkaa Marie-Antoineten teinivuosilta. Mielenkiintoista, että kirjailija ohittaa tässä täysin Marie Antoineten lapsuuden, koska siitäkin olisi ollut hyvää lähdeaineistoa tähän tarinaan. Itävallan nuori arkkiherttuatar saa tietää, että hänet naitetaan Ranskan hoviin ja hänen koulutuksensa aloitetaan heti tätä tärkeää roolia varten. Marie-Antoinettea tämä uusi rooli pelottaa, mutta hän haluaa tehdä parhaansa kotimaansa hyväksi. Saavuttuaan Ranskaan, hän huomaa, että tuleva kuningas Ludvig on hyvin juro poika ja hän pelkää tulevaa kuninkaan rooliaan. Marie-Antoinette kuitenkin ystävystyy tulevan aviomiehensä kanssa, vaikka ei rakastakaan tätä. Ranskan hovissa kaikki eivät suhtaudu suopeasti häneen ja ongelmia aiheuttaa varsinkin se, että hän ei onnistu hankkitumaan heti raskaaksi. Hänen annetaan ymmärtää, että tulevan miespuolisen kruununperillisen synnyttäminen on hänen tärkein tehtävänsä.

Vanha kuningas kuolee ja Marie-Antoineten aviomiehestä tulee kuningas. Hovi on jo tässä vaiheessa vararikon partaalla ja kaikissa kuluissa aletaan säästää. Uusi kuningatar ymmärtää tilanteen, mutta jatkaa silti hienoihin pukuihin pukeutumista ja tuhlaavaa elämäntyyliään. Kuninkaan epäsuosio kasvaa koko ajan ja hänen asemaansa aletaan kyseenalaistaa. Marie-Antoinette onnistuu synnyttämään kruununperillisen ja on tästä hyvin onnellinen. Poika on kuitenkin syntymästään saakka hyvin sairas ja julmimmat ihmiset hovissa laskevat päiviä hänen kuolemaansa. Vaikeiden aikojen keskellä hänelle tuo lohtua hänen suhteensa ruotsalaiseen kreiviin Axel von Ferseniin. Hänen kanssaan Marie-Antoinette tuntee olevansa onnellinen ja saa kaipaamaansa hyväksyntää. Vallankumousta ei kuitenkaan voi enää pysäyttää ja monien tapahtumien jälkeen kuningas perheineen vangitaan.

Tämän kirja tarkoitus on olla puhdasta viihdettä ja sitä se onnistuu myös olemaan. Kirjailija on luonut historiallisesten henkilöiden sekaan fiktiivisiä hahmoja, jotka tuovat mielenkiintosia käänteitä tarinaan. Välillä tosin ärsyynnyin siitä miten kaukana tarina kuitenkin on todellisuudesta. Kirjassa Marie-Antoinetesta luodaan hyvin sympaattinen hahmo, joka joutuu vaan kurjassa tilanteessa maan ongelmien syntipuksi. Oli todellisuus niin tai näin, kirjailija onnistui herättämään ainakin minun myötätuntoni. Ahmin kirjan aika nopeasti eli kirja onnistui olemaan viihdyttävä. Vaikka lopputulos on kaikkien yleisessä tiedossa, kirjailija onnistui silti herättämään mielenkiinnon mitä seuraavaksi tapahtuu. Voinen siis sanoa, että kirja varsin onnistunut lopputulos Carolly Ericksonilta.


2 kommenttia:

  1. Oi, kiitos kirjavinkistä! Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta! Marie Antoinette on kiehtova hahmo. Oletkos nähnyt sitä (kaiketi uusinta) Marie Antoinette -elokuvaa, jonka pääroolissa on Kristen Dunst? Upea leffa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olen nähnyt. Mielestäni se on uusin..Oli kyllä ihan hyvä leffa :)

      Poista