perjantai 3. toukokuuta 2013

Parittajan matkassa

Iceberg Slim (Robert Beck)
Parittaja (1969)

Tällainen kirja oli oman kotikaupunkini kirjaston suosituslistalla. Kirja on entisen parittajan tarina siitä miten hänestä tuli parittaja ja siitä miten hän luopui tästä elämäntavasta. Aihe on kieltämättä hieman vastenmielinen, mutta omalla tavalla kiinnostava. Varsinkin minua kiinnostivat naisten motiivit lähteä parittajien matkaan vuosiksi. Aloitin siis kirjan lukemisen kohtuullisen suurella mielenkiinnolla.Kirjassa kuvataan kirjoittajan Iceberg Slimin elämää jenkeissä aina 1920-luvulta 1960-luvulle. Kirja alkaa kirjoittajan lapsuusmuistoista. Hän joutuu naisten hyväksikäyttämäksi ja pettyy äitiinsä.
Viha naisia kohtaan kasvaa vähitellen ja samalla hän tuntee alemmuutta valkoisia miehiä kohtaan. Iceberg Slim on kohtuullisen älykäs poika ja hänellä on mahdollisuus kouluttautua pitkälle, mutta hän ajautuu huonoon seuraan. Tie vie pian vankilaan ja siellä hän kuulee muiden vankien tarinoita siitä miten huoria hankitaan ja miten niillä tienataan rahaa. Ajatukset parittamisesta ja rahasta saavat Iceberg Slimin täysin valtaansa. Vapauduttuaan vankilasta, Icebeg Slim hankkii ensimmäisen huoransa ja aloittaa bisneksensä.

Iceberg Slim onnistuu bisneksessään ja onnistuu pyörittämään kohtuullisen menestyvää "tallia". Tallin tytöt hän pitää uskollisena valheilla, väkivalalla ja huumeilla. Hän tienaa paljon rahaa, mutta toisaalta kuluttaa sitä nopeasti erilaisiin huumeisiin. Elämäntyylillään hän hankkii kuitenkin paljon vihollisia. Kilpailevat parittajat haluavat ottaa haltuunsa bisneksen ja tallista lähteneet katkeroituneet huorat vannovat kostoa. Iceberg Slim käräytetään ja hän joutuu vankilaan. Hän kuitenkin karkaa vankilasta ja jatkaa bisnestään vielä kolmetoista vuotta. Epäonnekseen hän jää taas kiinni ja hän kokee karvaan herätyksen todelliseen maailmaan. Hän makaa likaisessa eristysellissä ilman rahaa ja ystäviä ja hänen äitinsä on kuolemassa. Hän päättää lopettaa huumeidenkäytön ja parittamisen ja aloittaa kunnollisen elämän.

Kirja kuvasi sivukaupalla huorien pahoinpitelyä ja huumeidenkäyttöä. Sisältö siis oli aika yksipuolista, mutta toisaalta antoi varmasti totuudenmukaisen kuvan millaista elämä tällä alalla on. Jäin siihen käsitykseen että kirjoittaja kuvaa tapahtumat kaunistelematta. Kirjaa lukiessa ymmärsin myös miksi naiset ajautuvat alalle. Kouluttamattomat ja huonolla palkalla työskentelevät tytöt on helppo huijata alalle lupailemalla suojelua, rahaa ja huumeita. Parittajat käyttävät kirjassa melkoisen säälimätöntä väkivaltaa tyttöjään kohtaan ja välillä tunsin sääliä näitä naisia kohtaan. Toisaalta ymmärrän myös kirjoittajan lähtökohdat ajatua alalle. Musta mies on varmasti saavuttanut tällä alalla enemmän rahaa ja kunnioitusta kuin millään muulla työllä tuon ajan maailmassa.

Mikäli tämä aihe kiinnostaa, niin tämä kirja kannattaa varmaan lukaista läpi. Mitään lukuelämystä tämä kirja ei tarjoa, mutta toisaalta sitä ei oikein tällaiselta kirjalta odotakaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti