tiistai 14. toukokuuta 2013

Faaraon aarteen jäljillä


Wilbur Smith
Kätketyn haudan arvoitus (1995)Wilbur Smith on tunnettu monista Afrikka aiheisista kirjoistaan. Pääasiassa hänen kirjoissaan käsitellään Countneyn suvun vaiheita eri vuosisadoilla, mutta muutamia muitakin aiheita löytyy. Lempikirjani hänen tuotannostaan on Joen Jumala kirja, joka kertoo egyptiläisestä eunukkiorjasta Taitasta ja hänen elämästään Egyptin hallitsijoiden lähipiirissä. Tämä kirja jatkaa periaatteessa samassa aiheesta. Taita on laatinut arvoituksellisen kirjakääron, joka johtaa faaraon hautakammioon ja suunnattomien rikkauksien äärelle. Arvoitusta lähtee ratkomaan arkeologi Rojan al-Simma ja hankkeen rahoittaja Nicholas Quenton-Harper.

Rojan ja hänen aviomiehensä Duraid ovat vuosia painineet vuosisatoja sitten eläneen orjan kirjoittamien kirjakääröjen parissa. He ovat onnistuneet tulkitsemaan kirjakäärön tekstejä, mutta konkreettista toimintaa varten pariskunta tarvitsee rahoittajan. Pariskunnan kimppuun kuitenkin hyökätään ja Duraid murhataan ja kirjakäärö varastetaan. Duraidin viimeinen toive on, että Rojan jatkaa hautakammion etsintää ja ottaa kumppanikseen ja rahoittajakseen vanhan toverinsa Nicholaksen. Rojan onnistuu vakuuttamaan Nicholaksen kirjakäärön aitoudesta ja kumppanukset organisoivat etsintäretken Etiopiaan.

Etsintäretki on kuitenkin raskas. Omat haasteensa asettavat Etiopian luonto  kuin ihmisetkin. Rojanille ja Nicholakselle on ilmaantunut myös vaarallinen kilpakumppani, joka ei kaihda mitään keinoja löytääkseen kätketyn haudan ennen heitä. Rojan ja Nicholas onnistuvat selvittämään arvoituksen, mutta sitä ennen heidän on vielä palattava Englantiin. Etiopian hallitus ei kuitenkaan suhtaudu kumppanusten tutkimuksiin enää postiivisesti ja kieltää heitä palaamasta Etiopiaan. Nicholas ja Rojan joutuvat palaamaan Etiopiaan salaa, mutta heidän kilpailijansa seuraa heitä kuitenkin edelleen. Rojan ja Nicholas joutuvat todelliseen hengenvaaraan niin ihmisten kuin luonnonvoimien taholta.

Kuten aina Wilbur Smith on vakuuttava kuvatessaan Afrikan luontoa ja sen eläimiä. Myös henkilöhahmot olivat tuttuun tapaansa vahvoja persoonia, jotka tietävät mitä haluavat. Aihepiiri poikkeaa hieman Wilbur Smithin muista kirjoista, mutta tutut elementit kuten väkivalta, rakkaus ja metsästys ovat mukana tässäkin kirjassa. Luultavasti Smith on joutunut tekemään myös tätä kirjaa varten kohtuullisen pitkän taustatyön. Luin Smithin kirjoja varsin paljon nuorena ja pidin jokaisesta lukemastani kirjasta. Nyt vuosia myöhemmin hänen kirjansa jaksavat kiinnostaa edelleen. Luultavasti otan hänen tuotantonsa uudelleen lukulistalle. Kirjaa voin kuitenkin suositella kaikille sellaisille, jotka kaipaavat kunnon seikkailuromaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti