tiistai 21. toukokuuta 2013

Ensimmäinen Inger Johanne Vik-dekkari


Anne Holt
Minkä taakseen jättää (2001)Vaikka ilmat ovat olleet todella ihanat, olen ulkoilun lisäksi saanut luettua pari dekkaria. Ajattelin kirjoittaa toisesta muutamia ajatuksia. Kirjailija on minulle uusi tuttavuus ja kirjoitin aikaisemmin hänen toisen kirjasarjansa Hanne Wilhemlsen-sarjan kirjasta. Toinen kirjasarja kertoo Inger Johanne Vik nimisestä profiloijasta ja tämä kirja on kirjasarjan enimmäinen.

Pieni tyttö nimeltä Emilie siepataan koulumatkalla. Pian myös muita lapsia alkaa kadota ja osa heistä löytyy kuolleena. Kuolinsyy on epäselvä. Kukaan ei tunnu tietävän mikä lapset on tappanut ja kuka heidät on siepannut. Emilie kuitenkin pysyy kadonneena ja hänen ruumistaan ei löydetä. Lapsilla ja heidän vanhemmillaan ei näytä olevan mitään yhteistä tekijää, joka selittäisi miksi juuri nämä lapset on kaapattu. Norjan Keskusrikospoliisista Yngvar Stubo haluaa Inger Johannelta apua tapauksien tutkimiseen. Inger Johanne kieltäytyy aluksi, mutta suostuu sitten auttamaan vaikka tapaus kuvottaa häntä. Inger Johannella on myös toinen projekti. Hän tekee tutkimusta ja on kiinnostunut eräästä mahdollisesta oikeusmurhasta, joka on tapahtunut vuosikymmeniä sitten. Vaikuttaa siltä, että syytön mies on kärsinyt vuosien vankeusrangaistuksen, ennen kuin hänet on vapautettu. Tapaus kiehtoo Inger Johannea ja hän matkustaa Yhdysvaltoihin saakka tutkimaan tapausta. Inger Johannella on ratkaistavanana siis kaksi hyvin erilaista arvoitusta.

Kirja kertoo siis periaatteessa kahta tarinaa. Kirja alkoi melko tylsästi ja meni hetki, ennen kuin kirja alkoi herättämään mielenkiintoa. Lisäksi kirjassa kuvattiin melko paljon Inger Johannen yksityiselämää, joka ei ollut kovin kiinnostavaa tai kuljettanut tarinaa mitenkään eteenpäin. Kirja kuitenkin parani koko ajan loppua kohden. Vaikka loppuratkaisu oli yllättävä, luokittelisin tämän melko perinteiseksi dekkariksi. Ei mitenkään hyvä mutta ei erityisen huonokaan. Mielenkiintoista oli se, että Anne Holt oli saanut idean kirjaansa todellisista tapahtumista.

Joka tapauksessa kirja on varmaan hyvä valinta mikäli kaipaa kevyttä lukemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti