maanantai 15. huhtikuuta 2013

Tutustuminen Anne Holtin kirjoihin

Anne Holt

1222 (2007)

Sain vinkin että dekkarien ystävän kannattaisi ehdottomasti tutustua Anne Holtin kirjoihin.
Pikaisella googletuksella selvisi, että Hanne Holt on kirjoittanut kahta kirjasarjaa. Toisen päähenkilönä on poliisina työskentelevä Hanne Wilhelmsen. Toisessa kirjasarjassa päähenkilönä on Inger Johanne Vik, joka on profiloija. Tällä kertaa otin viimeisimmän Hanne Wilhemsen sarjaan kuuluvan kirjan. Tietysti taas fiksuna aloin lukea kirjasarjaa loppupäästä, mutta ehkä jonain päivänä vielä opin...


Tapahtumat käynnistyvät pikavauhdilla heti kirjan ensimmäisillä sivuilla. Eläkkeelle jäänyt Hanne Wilhelmsen on matkalla Bergeniin, mutta juna joutuu onnettomuuteen ja suistuu raiteiltaan. Matkustajat evakuoidaan läheiseen hotelliin, mutta paha lumimyrsky saartaa junanmatkustajat ulkomaailmasta. Apua joudutaan odottamaan, mutta onneksi hotellin työntekijät ottavat lämpimästi vastaan kovaonniset matkustajat. Ensimmäiset huhut alkavat jo velloa ihmisten keskuudessa. Hämmästystä herättää junaan kyketty ylimääräinen vaunu ja sen matkustajat. Kukahan siellä on matkustanut ja missä matkustajat ovat nyt?

Kovinkaan kauan ei kestä ennen kuin ruumiita alkaa tulla. Ensimmäinen uhri on julkkispappi Cato Hammer, joka löydetään ammuttuna. Hotellin johtaja Berit haluaa pitää tilanteen rauhallisena ja salata asian. Asian salaaminen ei kuitenkaan onnistu suljetussa tilassa kovin kauan ja ihmiset alkavat muuttua levottomiksi. Tilannetta ei helpota se, että vaikeat olosuhteet edesauttavat myös muita luonnollisia kuolemia. Tapahtumat kärjistyvät kun toinenkin pappi löydetään murhattuna. Hotellissa liikkuu kylmäverinen murhaaja ja Hanne suostutellaan mukaan selvittämään syyllistä. Kuka tahansa hotellin yli sadasta asukkaasta saattaa olla syyllinen. Ja miten ylimääräisen vaunun matkustajat liittyvät asiaan? Vai liittyvätkö he siihen mitenkään? Mikä motiivi murhaajalla mahtaa olla?

Kirjan tapahtumapaikka on aika klassinen dekkarikirjan ympäristö. Ihmiset ovat tahtomattaan suljetussa ympäristössä ja heidän keskuudessaan liikkuu murhaaja. Tämä miljöö kuitenkin toimii tässä tarinassa. Tapahtumat etenevät nopealla tahdilla ja kirja on koukuttavaa luettavaa. Ainakin minua kirjailija onnistui hämäämään kohtuullisen pitkälle ennen kuin arvasin syyllisen. Oikeastaan kirjassa oli ainut ongelma se, että en ollut lukenut sarjan aiempia kirjoja. Kirjan päähenkilö Hanne on katkeroitunut entinen poliisi ja välillä kirjassa annetaan vihjeitä siitä miksi näin on käynyt. Hannen henkilöhahmoa olisi ollut helpompi ymmärtää, mikäli olisin lukenut aikaisemmat teokset. Välillä Hannen epäsosiaalisuus ja katkeruus ovat lähes ahdistavaa luettavaa.

Ensivaikutelma oli että pidän kirjailijan tyylistä ja varmasti Anne Holtin kirjoja tulee luettua jatkossakin. Luultavasti tutustun seuraavaksi Inger Johanne Vik-sarjaan, koska profilointi kiinnostaa minua.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti