perjantai 26. huhtikuuta 2013

Garpin maailmaa

John Irving
Garpin maailma (1978)

John Irvingin ensimmäinen kirja oli jostain syystä jäänyt minulta vielä kokonaan lukematta. Irvingilta on ilmestynyt suomeksi uusi kirja, joten ajattelin että tämä on pakko nyt joka tapauksessa lukea ennen sitä. Monet ovat sitä mieltä, että kirja on yksi Irvingin parhaista. Eli minulla oli melkoisen kovat odotukset kirjaa kohtaan ennen kuin aloin lukea sitä. Kirja alkaa omalaatuisen Jenny Fieldsin tarinalta. Hän on kotoisin rikkaasta perheestä, mutta haluaa elää vastoin perheensä odotuksia. Hän kouluttautuu sairaanhoitajaksi ja hankkiutuu raskaaksi arvelluttavalla keinolla. Jenny ei ole kiinnostunut miehistä ja elää kahdestaan poikansa T.S Garpin kanssa. Jenny pitää lukemisesta ja on kirjakaupan vakioasiakas. Hänen poikansa taas Garp painii ja pitää kirjoittamisesta.

Garpin valmistuttua koulusta, Jenny ja Garp matkustavat Wieniin. Siellä Jenny alkaa kirjoittaa omaa elämänkertaansa, mutta Garpin oma kirjoitustyö takkuaa. Hän ei kykene kirjoittamaan juuri muuta kuin kirjeitä rakastamalleen tytölle Helenille. Garp kahdehtii äitinsä kirjoitusvauhtia ja toivoo itse pystyvänsä samaan. Heidän palattua takaisin kotiin Garp menee Helenin kanssa naimisiin ja hänen äitinsä Jenny julkaisee elämänkertansa. Kaikkien yllätykseksi kirjasta tulee feministiliikkeessä suosittu ja Jennystä naisasian keulakuva. Jenny käyttääkin tulevat vuotensa kaikkien sorrettujen naisten hoivaamiseen apunaan sukupuolenvaihdoksen läpikäynyt Roberta.

Garp onnistuu olemaan keskinkertainen kirjailija ja julkaisee muutamia kirjoja.
Hänen kirjansa ovat kuitenkin sellaisia, jotka onnistuvat ärsyttämään ja järkyttämään ihmisiä Varsinkin niitä, jotka ovat hänen äitinsä faneja. Garp on hyvä isä ja kantaa paljon huolta jälkikasvunsa hyvinvoinnista. Toisaalta hän on toistuvasti uskoton vaimolleen, mutta kärsii itse myös kovasti Helenin salasuhteen paljasttua. Kova onni tuntuu muutenkin varjostavan perhettä ja kuolema seuraa heitä joka paikkaan.

Kirjassa on paljon erilaisia persoonia, jotka ovat jollain tavalla erilaisia kuin keskivertoihmiset. Kiinnostava hahmo on esimerkiksi Jennyn ystävä Roberta, joka on ollut joskus mies. Hän on nyt nainen, mutta toisaalta tietää millaista on olla mies. Myös Jenny ei halua elää elämäänsä kuin muut. Hän ei halua olla kenenkään vaimo ja omistaa elämänsä ihmisten hoivaamiseen. Oma ryhmänsä ovat myös kirjassa esiintyvät ellenjamesilaiset, jotka ovat halkaisseet kielensä vastalauseeksi nuoren tytön raiskaukselle. Kirja mielestäni käsitteli paljon erilaisuutta ja siihen kohdistuvaa epäluuloa. Tarina oli tuttuun tapaansa kiinnostava ja pieniin yksityiskohtiin keskittyen kirjoitettu. Toisaalta kirja oli jossain kohdissa surullinen ja miltei raaka. Varsinkin kohdat joissa oli naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, olivat välillä ahdistavaa luettavaa.

Mielestäni kirja oli hyvä, mutta ei kuitenkaan Irvingin paras. Itse pidän eniten Irvingin kirjoista Sirkuksen poika ja Viimeinen yö Twisted riverilla. Jossain vaiheessa pitäisi sitten lukea myös tämä Irvingin uusin, mutta ensin otan luettavaksi ihan toisenlaisia kirjoja...

2 kommenttia:

  1. Minulla on tämä kirja omassa hyllyssä, vaikka en ole lukenut yhtään kirjaa Irvingiltä. Irvingiä on kuitenkin kehuttu niin paljon eikä kirja kovin paljon maksanut, joten uskalsin hankkia sen omaan hyllyyn odottamaan lukemista. Hyvin todennäköisesti Garpin maailmasta tulee siis ensimmäinen Irvingini jossakin vaiheessa. Toivoisin, että kesällä sen ehtisin lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo varmaan tämä Garpin maailma on yksi parhaimmista kirjoista tutustua Irvingin tuotantoon. Suosittelen lämpimästi tutustumaan :) Irvingin kirjat saattavat aluksi tuntua hieman pitkäveteisiltä, mutta tarina lähtee kehittymään vähitellen

      Poista